IPK:n Julius Vesaajalle yhden ottelun pelikielto

4.4.2024
IPK:n Julius Vesaajalle yhden ottelun pelikielto

IPK – Hermes 3.4.2024

Taustaa

Mestiksen kurinpitoryhmä on käsitellyt asian, joka koskee Iisalmen Peli-Karhujen pelaaja Julius Vesaajan (jälj. pelaaja) haastattelua MTV Katsomon lähetyksessä Mestis-pudotuspeliottelun IPK – Hermes (3.4.2024) toisella erätauolla. Haastattelussa pelaaja on kommentoinut kyseisen ottelun erotuomareita ja erotuomaritoimintaa.

Kurinpitoryhmä on pyytänyt asiassa pelaajan vastineen, joka on annettu 4.4.2024.

Johtopäätökset ja seuraamukset

Kurinpitoryhmä toteaa erotuomaritoiminnan olevan varsin kiinteä ja erottamaton osa Mestiksen sarjatoimintaa. Erotuomariorganisaation toimintaedellytyksiin tulee kiinnittää korostunutta huomiota, sillä niiden mahdollisella vaarantumisella voidaan katsoa olevan välittömiä haittavaikutuksia koko sarjan kannalta.

Erotuomaritoiminnan kritisointi kuuluu sinänsä olennaisena osana jääkiekkoon. Jääkiekon ylemmissä kilpasarjoissa niin erotuomari- kuin kurinpito-organisaatioiden pitää hyväksyä ankaraakin ja myös julkisuudessa esitettyä kriittistä arvostelua. Toiminnan luonne huomioiden on tyypillistä, että edellä mainittujen tahojen ratkaisuista (vast.) ollaan erimielisiä. Palautetta ja kritiikkiä pitää kuitenkin pystyä antamaan asiallisuuden rajoissa. Mestiksen osalta tästä kokonaisuudesta säädetään virallisessa sääntökirjassa, Jääkiekkoliiton kilpailusäännöissä ja sarjan itsensä määrittämissä kurinpitosäännöissä, joita kaikki sarjan toimijat ovat tahoillaan sitoutuneet noudattamaan.

Nyt käsiteltävänä olevassa tilanteessa kurinpitoryhmä katsoo pelaajan antamien kommenttien olleen erotuomareita halventavia ja loukkaavia sekä ylipäätään epäurheilijamaisia. Toiminta täyttää siten sopimatonta käytöstä tuomaristoa kohtaan koskevan sääntökohdan (39.1.) yleisen tunnusmerkistön. Kommenttien voidaan katsoa olleen vahingollisia niin erotuomaritoiminnan kuin koko sarjan toimintaedellytysten kannalta.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian arvioinnissa huomioon, että kommentit on annettu erätaukohaastattelussa. Näissä tilanteissa reagointi itsessään voi olla hyvinkin tunnepitoista ja kohdistua myös toisaalle kuin mahdollisen turhautumisen (vast.) juurisyihin. Kuitenkin koska kyseessä Suomen Jääkiekkoliiton alaisten aikuisten kilpasarjojen korkein taso, on eri toimijoilta perusteltua odottaa tiettyä harkintakykyä myös tämänkaltaisissa tilanteissa.

Kurinpitoryhmä katsoo pelaajan toiminnan olleen tilanteessa siinä määrin moitittavaa, että siitä tulee määrätä seuraamus.

IPK:n Julius Vesaajalle määrätään yhden (1) ottelun pelikielto.


---
Julkaisija: