Ketterän Jesse Viskarille kahden ottelun pelikielto

30.1.2024
Ketterän Jesse Viskarille kahden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Ketterän Jesse Viskarille iso rangaistus ja pelirangaistus selästä taklaamisesta.

Sääntökirjan 43.1. kohdan mukaan selästä taklaaminen on taklaus, joka kohdistetaan haavoittuvassa asemassa olevaan pelaajaan, (joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta) ja täten ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta, ja kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Pelaajalle, joka millään tavoin taklaa vastustajaansa selästä päin laitaa, päin maalikehikkoa tai avojäällä (toisin sanoen korkealla mailalla, poikittaisella mailalla, jne.), rangaistaan tämän säännön perusteella. Jos taklattava pelaaja tarkoituksellisesti kääntää selkänsä vastustajaa kohden, johon taklaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida ja siten altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden selästä taklaustilanteen, ei tilanteesta rangaista selästä taklauksena. Kuitenkin tilanteesta voidaan silti tuomita jokin muu rangaistus.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa ja tuleeko teosta siten määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 43.3. kohdan mukaan selästä taklaamisen kohdalla piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Jokereiden pelaaja ja Ketterän pelaaja kamppailevat kiekosta laidan tuntumassa. Tilanteeseen tulee kolmantena pelaajana Ketterän Jesse Viskari, joka taklaa Jokereiden pelaajaa tämän saadessa kiekon haltuun. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Taklaus kohdistuu kuitenkin suoraan taklattavan pelaajan selkään. Ottaen huomioon, että taklattu pelaaja ei käänny äkisti ennen kontaktia, on kyseessä edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama selästä taklaaminen ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian arvioinnissa huomioon, että tilanne tulee taklaavan pelaajan eteen verraten nopeasti ja että tämän vauhti tilanteessa ei ole kovinkaan kova. Kuitenkin ottaen huomioon, että taklattu pelaaja iskeytyy osin pää edellä laitaa vasten, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Edelleen tulee huomioida, että taklaava pelaaja tulee tilanteeseen kolmantena pelaajana, jolloin taklauksen kohde on ollut haavoittuvassa asennossa. Tällöin taklaavalla pelaajalla voidaan katsoa olevan korostunut huolellisuusvelvoite suorittaa sääntöjen sallimissa rajoissa.

Edellä todettu huomioiden Ketterän Jesse Viskarille määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.



---
Julkaisija: