RoKin Jaani Holopaiselle neljän ottelun pelikielto

25.1.2024
RoKin Jaani Holopaiselle neljän ottelun pelikielto

RoKi - Hermes 23.1.2024

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta ei tuomittu jäällä rangaistusta. Otteluvalvoja on saattanut asian Mestiksen kurinpitoryhmän käsiteltäväksi. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita RoKin Jaani Holopaiselle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Kun pelaaja luistelee pää ylhäällä, riippumatta siitä, onko hänellä kiekko hallussa ja voiko hän kohtuudella olettaa lähestyvää kontaktia, vastustajalla ei ole oikeutta taklata häntä päähän tai niskaan/kaulaan. Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.3. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Hermeksen pelaaja pelaa omassa kenttäpäädyssään laidan välittömässä tuntumassa kiekon yhdellä kosketuksella eteenpäin. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta taklaa RoKin Jaani Holopainen tätä painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan, ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella kurinpitoryhmä katsoo kuitenkin näytetyksi, että taklaus jatkuu ylävartalon kautta varsin tuntuvalla voimalla myös vastustajan päähän. Näin kyseessä on edellä mainitun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko. Päähän kohdistuneen iskun voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo taklauksen vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee tuomita lisärangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, taklaavan pelaajan asento ojentuu ylöspäin varsin selvästi taklaustilanteessa ja että hänen käsivartensa irtautuu vartalosta, mikä osaltaan vaikuttaa taklauksen osumisen nimenomaisesti vastustajan päähän. Edelleen tulee huomioida, että päähän kohdistunut kontakti aiheuttaa pään voimakkaan iskeytymisen vastaavasti pääpleksiin.

Edellä esitetty sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kolmen (3) ottelun lisärangaistuksen arvoinen.

Jääkiekon kilpailusääntöjen ja Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on ottanut tässä tapauksessa huomioon, että pelaajalle on kaudella 2022-23 määrätty lisärangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän (9.3.2023). Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä (1) ottelulla.

RoKin Jaani Holopaiselle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: