IPK:n Mikko-Matti Paakkolalle kolmen ottelun pelikielto

6.1.2024
IPK:n Mikko-Matti Paakkolalle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä IPK:n Mikko-Matti Paakkolalle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Kun pelaaja luistelee pää ylhäällä, riippumatta siitä, onko hänellä kiekko hallussa ja voiko hän kohtuudella olettaa lähestyvää kontaktia, vastustajalla ei ole oikeutta taklata häntä päähän tai niskaan/kaulaan. Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Jokereiden pelaaja on kiekollisena IPK:n puolustusalueella. Hän pyörähtää kiekon kanssa kääntäen rintasuunnan kohti keskikaistaa ja syöttäen kiekon. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta taklaa IPK:n Mikko-Matti Paakkola tätä osin sivusuunnasta tulevalla, ylöspäin suuntautuvalla varsin painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Erotuomari- ja otteluvalvojan raporttien mukaan taklaus osuu vastustajaa päähän. Videoleikkeen perusteella kurinpitoryhmä ei näe erityistä syytä kyseenlaistaa kyseisissä raporteissa todettua tältä osin. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama sääntöjenvastainen taklaus päähän ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian arvioinnissa huomioon, että koko taklauksen voima ei osu pään alueelle. Kuitenkin ottaen huomioon taklauksen voimakkuus ja asennon ojentuminen ylöspäin taklauksessa, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen siinä määrin piittaamattomasti vastustajaa, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että taklaavalla pelaajalla olisi ollut tilanteessa aikaa ja tilaa suorittaa taklaus haavoittuvassa asennossa olleen pelaajan vartaloon sääntöjen sallimissa rajoissa.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kahden (2) ottelun lisärangaistuksen arvoinen.

Jääkiekon kilpailusääntöjen ja Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on tässä tapauksessa ottanut huomioon, että pelaajalle on kaudella 2021-22 määrätty lisärangaistus vastustajaan kohdistuneesta taklausrikkeestä (selästä taklaus, 7.3.2022). Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä (1) ottelulla.

IPK:n Mikko-Matti Paakkolalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: