TUTOn päävalmentaja Jonne Virtaselle neljän ottelun toimintakielto

8.11.2023
TUTOn päävalmentaja Jonne Virtaselle neljän ottelun toimintakielto

4.11. TUTO – IPK

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä TUTO Hockeyn päävalmentaja Jonne Virtaselle pieni rangaistus ja toimihenkilön pelirangaistus mailan tai esineen heittämisestä pelaajapenkiltä. Jääkiekon kilpailusääntöjen 11.5. kohdan mukaan pelirangaistus aiheuttaa toimihenkilölle automaattisesti kolmen (3) seuraavan sarjaottelun toimintakiellon. Kurinpitäjä voi määrätä erikseen pidemmän toimintakiellon kyseisestä tapauksesta.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian arvioinnissa huomioon erotuomarin ja otteluvalvojan raportit, videoleikkeen sekä toimihenkilön vastineen. Kurinpitoryhmä on käsitellyt asian säännön 39 mukaisena sopimattomana käytöksenä tuomaristoa kohtaan.

Sääntökirjan 39.5. (II) kohdan mukaan pelirangaistus tuomitaan valmentajalle tai ei-pelaavalle joukkueen toimihenkilölle, joka sen jälkeen, kun hänelle on tuomittu joukkuerangaistus (Sääntö 39.3 (ii)), käyttää säädytöntä, rienaavaa tai herjaavaa kieltä tai eleitä kohdistaen sen tuomariston tai toimitsijoiden suuntaan tai yhdistää jonkun ottelun tuomarin nimen minkäänlaiseen äänekkääseen kommenttiin. Tälle valmentajalle tai ei-pelaavalle joukkueen toimihenkilölle tuomitaan pelirangaistus ja tilanne raportoidaan asiaankuuluvalle elimelle jatkotoimenpiteitä varten. Kun tämä tapahtuu ottelun päätyttyä joko jäällä tai jään ulkopuolella, voidaan pelirangaistus tuomita ilman, että aiemmin on tuomittu joukkuerangaistus.

Sääntökirjan 39.5. (VI) kohdan mukaan pelirangaistus tuomitaan pelaajalle tai valmentajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka heittää tai laukaisee jonkin esineen tuomariston suuntaan, mutta ei niin lähelle, että osuisi. Tämä rike voi tapahtua jäällä tai sen ulkopuolella.

Sääntökirjan 39.6. (V) kohdan mukaan pelaajalle tai valmentajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka heittää tai laukaisee jonkin esineen tuomariston suuntaan, tarkoituksenaan osua tuomaristoon, tuomitaan iso rangaistus ja pelirangaistus. Tämä rike voi tapahtua jäällä tai sen ulkopuolella.

Saadun selvityksen mukaan rangaistustilannetta seuranneella pelikatkolla toimihenkilö on heittänyt erinäisiä esineitä jäälle vastalauseena ottelun erotuomaritoimintaa kohtaan. Selvityksen mukaan kyseiset esineet eivät ole osuneet ottelun tuomaristoon. Edelleen saadun selvityksen mukaan siinä vaiheessa kun toimihenkilö on edellä mainittujen tekojen johdosta määrätty poistumaan ottelusta, on tämä rikkonut mailan ja heittänyt sen jäälle. Tässä yhteydessä toimihenkilö on kohdistanut niin ikään äänekästä ja voimasanoilla vahvennettua suusanallista protestointia ottelun erotuomariston suuntaan.

Kuten edellä todetaan, eivät jäällä heitetyt esineet ole osuneet ottelun tuomaristoon. Kurinpitoryhmä katsoo, ettei toimihenkilön varsinaisena tarkoituksena ole ollut osua ottelun tuomaristoon. Kurinpitoryhmä kuitenkin katsoo, että koska esineet on heitetty jäälle, on ne tosiasiallisesti heitetty jäällä niin ikään olevan tuomariston suuntaan. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että esineiden heittäminen jäälle on ollut tilanteessa toistuvaa. Toimihenkilön epäasiallinen käytös on jatkunut niin ikään vielä siinä vaiheessa, kun tämä on jo määrätty poistumaan ottelusta. Kokonaisuudessaan toimihenkilön toiminta on ollut tilanteessa varsin moitittavaa ja ylimitoitettua.

Edellä todettu huomioiden TUTO Hockeyn Jonne Virtaselle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: