Ketterän Jani Taskulalle kahden ottelun pelikielto

31.10.2023
Ketterän Jani Taskulalle kahden ottelun pelikielto

28.10. TUTO – Ketterä

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 41.1. kohdan mukaan laitataklauksesta tuomitaan rangaistus pelaajalle, joka taklaa tai työntää puolustuskyvytöntä vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan tai vaarallisen osumisen tai törmäämisen laitaa vasten. Päätuomarin harkinnan pohjalta rangaistuksen ankaruus perustuu laitaa vasten kohdistuneen iskun voimaan. Päätuomareilla on tämän säännön yhteydessä merkittävä määrä harkintavaltaa. Taklaajan velvollisuus on varmistaa, että vastustaja ei ole puolustuskyvyttömässä asemassa ja jos näin on, hänen täytyy välttää kontakti tai minimoida se. Jos taklattava pelaaja tarkoituksellisesti muuttaa asemaansa, johon taklaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida ja siten altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden laitataklaustilanteen, ei tilanteesta rangaista laitataklauksena. Kuitenkin tilanteesta voidaan silti tuomita jokin muu rangaistus.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko teolla vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 41.3. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa TUTO Hockeyn maalivahti tiputtaa hallussaan olevan kiekon pelattavaksi maalin kulmalla. Kiekon saa haltuunsa TUTO Hockeyn pelaaja, joka pelaa kiekon välittömästi eteenpäin. Pelaajan luovuttua kiekosta taklaa Ketterän Jani Taskula tätä keskialueelta päin suoritetulla taklauksella. Taklaus itsessään kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Kontakti kuitenkin aiheuttaa selvästi irti laidasta olleen ja kyseisessä tilanteessa puolustuskyvyttömän vastustajan voimakkaan ja vaarallisen iskeytymisen laitaa vasten. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama laitataklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että taklaavan pelaajan on tullut tiedostaa vastustajan olevan selkeästi irti laidasta, ja että vastaava teko voi aiheuttaa pelaajan vaarallisen iskeytymisen laitaa vasten. Kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että kontakti kohdistuu vastustajan selkäpuolelle, mikä osaltaan tekee teosta vaarallisen.

Edellä todettu huomioiden Ketterän Jani Taskulalle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.



---
Julkaisija: