Kiekko-Espoon Tommi Takaveräjälle yhden ottelun pelikielto

17.10.2023
Kiekko-Espoon Tommi Takaveräjälle yhden ottelun pelikielto

13.10. Kiekko-Vantaa – Kiekko-Espoo

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä K-Espoon Tommi Takaveräjälle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Kun pelaaja luistelee pää ylhäällä, riippumatta siitä, onko hänellä kiekko hallussa ja voiko hän kohtuudella olettaa lähestyvää kontaktia, vastustajalla ei ole oikeutta taklata häntä päähän tai niskaan/kaulaan. Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu siinä määrin piittaamattomasti vastustajaa, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan K-Espoon Tommi Takaveräjä ja K-Vantaan pelaaja tuuppivat toisiaan kiekottomassa tilanteessa sekä käsin että poikittaisella mailalla. Tässä yhteydessä Takaveräjän kädet nousevat siten, että hänen poikittaisotteessa oleva mailansa osuu vastustaa kasvojen seudulle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama sääntöjenvastainen taklaus päähän ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä toteaa jokaisen pelaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa omasta mailastaan. Ottaen huomioon, että isku suoritetaan poikittaisella mailaotteella kasvojen seudulle, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee tuomita lisäseuraamus.

Edellä todetuin perustein K-Espoon Tommi Takaveräjälle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: