Kiekko-Poikien Roope Loukasvuorelle kahden ottelun pelikielto

10.10.2023
Kiekko-Poikien Roope Loukasvuorelle kahden ottelun pelikielto

RoKi – JoKP 6.10.2023

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä JoKP:n Roope Loukasvuorelle iso rangaistus ja pelirangaistus selästä taklaamisesta.

Sääntökirjan 43.1. kohdan mukaan selästä taklaaminen on taklaus, joka kohdistetaan haavoittuvassa asemassa olevaan pelaajaan, (joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta) ja täten ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta, ja kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Pelaajalle, joka millään tavoin taklaa vastustajaansa selästä päin laitaa, päin maalikehikkoa tai avojäällä (toisin sanoen korkealla mailalla, poikittaisella mailalla, jne.), rangaistaan tämän säännön perusteella. Jos taklattava pelaaja tarkoituksellisesti kääntää selkänsä vastustajaa kohden, johon taklaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida ja siten altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden selästä taklaustilanteen, ei tilanteesta rangaista selästä taklauksena. Kuitenkin tilanteesta voidaan silti tuomita jokin muu rangaistus.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella piittaamattomasti vaarannettu vastustajaa ja tuleeko teosta siten määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 43.3. kohdan mukaan selästä taklaamisen kohdall piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa JoKP:n Roope Loukasvuori ja RoKin pelaaja tavoittelevat irtokiekkoa JoKP:n kenttäpäädyssä. Kiekon ajautuessa laidan tuntumaan ja kyseisen RoKin pelaajan saavuttessa kiekon, taklaa JoKP:n Roope Loukasvuori Rokin pelaajaa kohotetuin käsin yläselkään. Vaikka itse taklaus ei ole järin kova, aiheuttaa se RoKin pelaajan voimakkaan ja vaarallisen iskeytymisen laitaa vasten. Koska taklattu pelaaja ei käänny äkisti ennen kontaktia, on kyseessä edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama selästä taklaaminen ja siten rangaistava teko.

Ottaen huomioon taklatun pelaajan haavoittuva asento taklaushetkellä, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen siinä määrin piittaamattomasti vastustajaa, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että kontakti kohdistuu pääosin vastustajan yläselkään, mikä tekee siitä osaltaan vaarallisen.

Edellä mainituin perustein JoKP:n Roope Loukasvuorelle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.



---
Julkaisija: