Hermeksen Topias Liljamolle yhden ottelun pelikielto

10.3.2023
Hermeksen Topias Liljamolle yhden ottelun pelikielto

8.3. Hokki – Hermes

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Hermeksen Topias Liljamolle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Hokkin pelaaja pelaa kiekon ränniin yrittäen purkaa paineen omalta puolustusalueeltaan. Hermeksen Topias Liljamo luistelee kiekon kiinni laidassa pitäen kiekon Hokkin puolustusalueella. Tämän jälkeen tilanteeseen tulee Hokkin pelaja tarkoituksenaan karvata kiekkoa. Ennen kuin Hokkin pelaaja saavuttaa kiekollisen tilanteen, karkaa kiekko Liljamon hallusta. Samalla Liljamo kohottaa kätensä poikittaisessa mailaotteessa ja antaa karvaamaan tulleelle pelaajalle vastataklauksen. Saadun selvityksen mukaan tilanteessa kohotettu poikittainen maila osuu kuitenkin matalassa asennossa olevaa vastustajaa kaulaan / niskaan. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä pitää tilanteessa ymmärrettävänä ja perusteltuna suorittaa vastataklaus kyseiseen Hokkin pelaajaan. Kuitenkin koska taklaus osuu tosiasiallisesti vastustajaa kaulaan / niskaan, on pelaaja laiminlyönyt huolellisuusvelvoitteen suorittaa kontakti sääntöjen sallimissa rajoissa. Iskua sinänsä ei voida pitää erityisen kovana, vaan ennemminkin käsien ja mailan nostamisena, joka aiheuttaa kontaktin osumisen kaulaan / niskaan. Kuitenkin koska isku osuu osin vastustajan kaulan seudulle, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todetuin perustein Hermeksen Topias Liljamolle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: