RoKin Jaani Holopaiselle kolmen ottelun pelikielto

9.3.2023
RoKin Jaani Holopaiselle kolmen ottelun pelikielto

7.3. KeuPa HT – RoKi

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä RoKin Jaani Holopaiselle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa kaksi RoKin pelaajaa ja kaksi KeuPa HT:n pelaajaa kamppaleivat kiekosta KeuPa HT:n puolustusalueen kulmauksesta. Tilanne kehittyy siten, että KeuPa HT:n pelaaja työntää poikittaisella mailaotteella RoKIn Jaani Holopaista pois tilanteesta ensin selkäpuolelta, jonka jälkeen hänen ilmeinen tarkoitus on edelleen jatkaa kamppailutilannetta Holopaisen kanssa. Kyseisessä tilanteessa Holopaisen nostaa käsiään ja iskee poikittaisella mailaotteella kyseistä KeuPa HT:n pelaajaa pään / kaulan alueelle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen siinä määrin piittaamattomasti vastustajaa, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Vaikka Holopaisen tarkoitus olisi ollut sinänsä perustellusti vastata kamppailutilanteeseen, voidaan hänen toimintaansa tilanteessa pitää varsin ylimitoitettuna. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että verraten kova isku suoritetaan poikittaisella mailaotteella, ja että isku kohdistuu kasvojen / kaulan alueelle tehden teosta vaarallisen.

Edellä todettu huomioiden RoKin Jaani Holopaiselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: