KeuPa HT:n Juuso Ketolalle kolmen ottelun pelikielto

23.1.2023
KeuPa HT:n Juuso Ketolalle kolmen ottelun pelikielto

20.1. Hokki - KeuPa HT

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta ei tuomittu jäällä rangaistusta. Tilanne on saatettu Mestiksen kurinpitoryhmän käsiteltäväksi loukkaantumisraportin ja otteluvalvojan raportin myötä. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita KeuPa HT:n Juuso Ketolalle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Hokin pelaaja ja KeuPa HT:n Juuso Ketola luistelevat irtokiekolle laidan tuntumassa. Hokin pelaaja pelaa tilanteeseen tullessaan kiekkoa, kun taas KeuPa HT:n pelaaja valmistautuu sinänsä perustellusti antamaan vastataklauksen päätyen tosiasiallisesti taklaamaan kyseistä Hokin pelaajaa. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Tilanteessa Ketola pyörähtää ympäri ja hänen käsivartensa irtoaa ylävartalosta heilahtaen niin, että hänen kyynärpäänsä osuu vastustajaa tuntuvalla voimalla suoraan päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että taklaus suoritetaan kohotella käsivarrella. Edelleen päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden asiassa tulee ottaa huomioon vastaaviin tilanteisiin liittyvä merkittävä loukkaantumisriski, joka tässä tapauksessa on konkretisoitunut taklatun pelaajan loukkaantumisena.

Edellä todettu huomioiden KeuPa HT:n Juuso Ketolalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: