RoKin Lauri Heinolle neljän ottelun pelikielto

10.1.2023
RoKin Lauri Heinolle neljän ottelun pelikielto

7.1. RoKi - TUTO

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä RoKin Lauri Heinolle iso rangaistus ja pelirangaistus polvitaklauksesta. Jääkiekon sääntökirjan 50.1. kohdan mukaan polvitaklauksessa pelaaja taklaa polvi edellä ja joissakin tapauksissa levittää polveaan ulospäin taklatakseen vastustajaa. Edelleen sääntökirjan 50.4. kohdan mukaan päätuomari voi oman harkintansa mukaan tuomita ottelurangaistuksen pelaajalle, joka päätuomarin tulkinnan mukaan piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla polvella. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa TUTO Hockeyn pelaaja on kiekollisena pelaajana oman puolustusalueen siniviivan tuntumassa, kun RoKin Lauri Heino tulee taklaamaan tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. TUTO Hockeyn pelaajan koittaessa väistää taklausta ojentaa Heino taklaustilanteessa vasenta polveaan eteenpäin niin, että se osuu vastustajaa tuntuvalla voimalla jalkaan. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama polvitaklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan pelaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Taklauksen voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että polvitaklaus suoritetaan selkeästi ojennetulla polvella, mikä tekee teosta osaltaan vaarallisen. Edelleen asian seuraamusharkinnassa tulee huomioida vastaavanlaisiin tilanteisiin liittyvä merkittävä loukkaantumisriski.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kolmen (3) ottelun lisärangaistuksen arvioinen. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on tässä tapauksessa ottanut huomioon, että pelaajalle on kaudella 2022-23 määrätty lisärangaistus vastustajaan kohdistuneesta taklausrikkeestä (päähän kohdistunut taklaus) 28.10.2022 pelatussa Mestiksen ottelussa. Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä (1) ottelulla.

Edellä mainituin perustein RoKin Lauri Heinolle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: