RoKin Aleksi Kenttämaalle yhden ottelun pelikielto

13.12.2022
RoKin Aleksi Kenttämaalle yhden ottelun pelikielto

9.12. HK Zemgale - RoKi

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 46 kohdan mukaan tappeleminen ei kuulu kansainvälisen jääkiekon piirteisiin. Päätuomarin (päätuomareiden) on rangaistava pelaajia, jotka vapaaehtoisesti osallistuvat nujakkaan / tappeluun, niin sanottuja "halukkaita tappelijoita" sen mukaisesti, ja heidät voidaan poistaa pelistä. Muita täydentäviä kurinpitorangaistuksia voidaan määrätä. Tappeluksi tulkitaan tilanne, jossa vähintään yksi (1) pelaaja lyö tai yrittää lyödä vastustajaa toistuvasti tai kun kaksi (2) pelaajaa painivat tavalla, joka vaikeuttaa linjatuomareiden puuttumista asiaan ja erottaa kamppailijat toisistaan. Pelaajalle, joka itsepintaisesti jatkaa tai yrittää jatkaa tappelu tai yhteenottoa sen jälkeen, kun päätuomari on käskenyt häntä lopettamaan, tai vastustaa linjatuomaria tämän hoitaessaan tehtäviään, tuomitaan päätuomarin harkinnan mukaan vähintään iso rangaistus (tappelusta) ja pelirangaistus sen lisäksi, mitä muita rangaistuksia hänelle tuomitaan. Päätuomareille annetaan erittäin laaja liikkumavara rangaistuksissa, joita he voivat määrätä tämän säännön nojalla. Tämä on tietoinen valinta, jotta päätuomareilla on mahdollisuus erotella tappelun osapuolien ilmeinen vastuu joko tappelun aloittajana tai tappelua itsepintaisesti jatkava osapuolena. Annettua harkintavaltaa tulisi käyttää järkevästi.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa RoKin Aleksi Kenttämaa ja HK Zemgalenin pelaaja ajautuvat pelikatkolla fyysiseen yhteenottoon. Kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan tilanne alkaa molemminpuolisena tönimisenä, mistä molemmilla pelaajilla olisi ollut mahdollisuus lähteä pois. Pelaajat kuitenkin ajautuvat yhteydenottoon siten, että pelaajat ovat kiinni toisissaan ja HK Zemgalen pelaaja lyö hanskakädellään RoKin Kenttämaata naaman seudulle. Tässä vaiheessa Kenttämaa on irrottanut oikean käden hanskansa ja lyö paljaalla nyrkillä useita kertoja HK Zemgalenin pelaajaa siihen saakka, kunnes ottelun tuomaristo tulee tilanteeseen väliin. Mestiksen seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen nimenomaisesti Kenttämaan osalta sellainen, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä mainituin perustein RoKin Aleksi Kenttämaalle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Julkaisija: