Hokin Mikko-Matti Paakkolalle kolmen ottelun pelikielto

8.3.2022
Hokin Mikko-Matti Paakkolalle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Mikko-Matti Paakkolalle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan rangaistus olisi voitu tuomita selästä taklauksesta. Mestiksen kurinpitoryhmä on käsitellyt asian sääntökirjan 43 kohdan mukaisena selästä taklauksena.

Sääntökirjan säännön 43 mukaan selästä taklaaminen on teko, jossa taklaus kohdistetaan haavoittuvassa asemassa olevaan pelaajaan, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta ja täten ei pysty suojaaman tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta, ja kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan selästä taklaamisesta voidaan tuomita joko pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Tilanteessa alivoimalla pelanneen KeuPan pelaaja pyrkii purkamaan kiekkoa keskialueelle oman puolustusalueen kulmauksessa. Pelaaja on tilanteessa hieman irti laidasta, matalassa peliasennossa ja selkä pääosin kentälle päin. Purettuaan kiekon taklaa Hokkin Mikko-Matti Paakkola tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Kuitenkin on selvää, että taklaus kohdistuu suoraan vastustajan selkään. Koska vastustaja ei käänny siinä määrin äkillisesti ennen taklausta, ei hänen voida olettaa tiedostavan, että häneen kohdistuu voimakas taklaus nimenomaisesti selkäpuolelta. Edelleen koska vastustaja on laidan tuntumassa selin kentälle päin haavoittuvassa asennossa, on kyseessä kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama selästä taklaaminen ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo, että taklaavalla pelaajalla olisi ollut mahdollisuus tilanteessa huolellisemmin. Huomioiden selkään kohdistuneen iskun voima sekä sen aiheuttama vastustajan pelaajan voimakas iskeytyminen laitaa vasten, toteaa kurinpitoryhmä taklauksen olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Vaikka Paakkolan tarkoituksena olisi ollut estää ylivoimatilanteen purkaminen, toteaa kurinpitoryhmä teon olleen tilanteeseen nähden ylimitoitettu. Kurinpitoryhmä katsoo, että Paakkolan olisi pitänyt tiedostaa, että voimakkaan taklauksen kohdistaminen selkäpuolelle taklattavan pelaajan ollessa irti laidasta aiheuttaa merkittävän loukkaantumisriskin. Tässä tapauksessa edellä kuvattu riski on konkretisoitunut vastustajan loukkaantumisena. Tämä otetaan korottavana tekijänä huomioon asian seuraamusharkinnassa.

Edellä todettu huomioiden Hokin Mikko-Matti Paakkolalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: