Hermeksen Akseli Karjalaiselle yhden ottelun pelikielto

22.12.2021
Hermeksen Akseli Karjalaiselle yhden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Hermeksen Akseli Karjalaiselle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa K-Espoon pelaaja luistelee kiekollisena vastustajan maalin takana. Tilanteeseen tulee Hermeksen Akseli Karjalainen, joka pyrkii kontaktilla pysäyttämään K-Espoon pelaajan ja riistämään tältä kiekon. Kontakti kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että kontaktin yhteydessä Karjalaisen kädet nousevat siten, että ne osuvat vastustajaa pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tämä koskee myös tilanteita, joissa taklaava pelaaja ei ensisijaisesti pyri taklaamaan, vaan taklaustilanne itsessään tulee vastaan yllättäen. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoiteen. Kohotetuin käsin suoritettu kontakti sekä pään / niskan alueelle kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä mainituin perustein Hermeksen Akseli Karjalaiselle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: