Peliittojen Joonas Sillanpäälle neljän ottelun pelikielto

10.12.2021
Peliittojen Joonas Sillanpäälle neljän ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Peliittojen Joonas Sillanpäälle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa SaPKon pelaaja luistelee irtokiekolle Peliittojen kenttäpäätyyn. Saavuttaessaan kiekon taklaa Peliittojen Joonas Sillanpää tätä painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan, ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Taklaushetkellä SaPKon taklattu pelaaja on matalassa peliasennossa. Saadun selvityksen mukaan taklaus kohdistuu taklatun pelaajan pään / niskan alueelle. Koska taklattu pelaaja ei muuta peliasentoa ennen taklausta niin, etteikö Sillanpäällä olisi ollut aikaa ja mahdollisuus reagoida tilanteeseen, on kyseessä edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama pään tai niskan alueelle kohdistuva taklaus, ja siten rangaistava teko.

Pään / niskan alueelle kohdistuneen iskun voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on Mestiksen kurinpitolinjausten mukaisesti ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että tilanteessa taklaavan pelaajan asento kohoaa aiheuttaen osin sen, että suurin osa painavan taklauksen voimasta kohdistuu nimenomaisesti vastustajaa pään / niskan alueelle. Taklauksen voima sekä osumakohta huomiioden kurinpitoryhmä katsoo taklauksen pitäneen sisällään merkittävän loukkaantumisriskin.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kolmen (3) ottelun lisärangaistuksen arvoinen. Asian seuraamusharkinnassa on kuitenkin huomioitava, että Sillanpäälle on Mestis-kaudella 2021-22 (8.11.2021) määrätty kolmen ottelun pelikielto nimenomaisesti päähän kohdistuneesta taklauksesta. Mestiksen kurinpitolinjausten perusteella tämä seikka korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä ottelulla. Edellä mainituin perusteella Peliittojen Joonas Sillanpäälle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: