Kiekko-Poikien Jussi Tammelalle kolmen ottelun pelikielto

2.12.2021
Kiekko-Poikien Jussi Tammelalle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä JoKP:n Jussi Tammelalle iso rangaistus ja pelirangaistus selästä taklaamisesta Sääntökirjan säännön 43 mukaan selästä taklaus on teko, jossa taklaus kohdistetaan haavoittuvassa asemassa olevaan pelaajaan, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta ja täten ei pysty suojaaman tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta, ja kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Selästä taklaamisesta että laitataklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10) iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus (OR).

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa kiekko ajautuu JoKP:n puolustuspään siniviivan tuntumaan. Kiekolle saapuu SaPKn pelaaja, joka pelaa kiekon JoKP:n kenttäpäätyyn. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta taklaa JoKP:n Jussi Tammela tätä pelaajasta katsottuna takaapäin tulevalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Kuitenkin on selvää, että taklaus kohdistuu osin vastustajan selkään. Koska vastustaja on selin kentälle päin eikä käänny äkillisesti ennen taklausta, ei hänen voida olettaa tiedostavan, että taklaus kohdistuu tähän nimenomaisesti selkäpuolelta. Edelleen koska vastustaja on laidan tuntumassa selin kentälle päin haavoittuvassa asennossa, on kyseessä kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama selästä taklaus ja siten rangaistava teko.

Huomioiden selkään kohdistuneen iskun voima sekä sen aiheuttama vastustajan pelaajan voimakas iskeytyminen laitaa vasten, katsoo kurinpitoryhmä taklauksen olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä katsoo, että Tammelan olisi pitänyt tiedostaa paremmin vastustajan pelaajan haavoittuva asento. Tästä huolimatta taklaava pelaaja päättää viedä taklauksen loppuun verraten kovalla voimalla osuen vastustajaa nimenomaisesti selkään ja aiheuttaen voimakkaan iskeytymisen laitaa vasten. Seuraamusharkinnassa tulee edelleen huomioida, että vastaavanlainen kontakti pitää sisällään merkittävän loukkaantumisriskin.

Edellä todetuin perustein JoKP:n Jussi Tammelalle määrätään kolmen (3) sarjaottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: