Kiekko-Poikien Jonne Bryggerille yhden ottelun pelikielto

2.12.2021
Kiekko-Poikien Jonne Bryggerille yhden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä JoKP:n iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa SaPKon pelaaja saa kiekon oman maalinsa takaa ja pelaa sen ränniä pitkin ylöspäin. Välittömästi pelaajan koskettua kiekkoa, taklaa JoKP:n Jonne Brygger tätä osin selin suoritetulla taklauksella. Saadun selvityksen perusteella taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Edelleen saadun selvityksen perusteella taklaus osuu vastustajan ylävartalon ohella myös tätä päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoiteen. Ottaen huomioon päähän kohdistuneen osuman voima sekä pelaajan selkeä ns. kasvu kontaktiin, katsoo kurinpitoryhmä teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä mainituin perustein JoKP:n Jonne Bryggerille määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: