IPK:n Julius Grönroosille yhden ottelun pelikielto

23.11.2021
IPK:n Julius Grönroosille yhden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä IPK:n Julius Grönroosille iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa SaPKo lähtee omalta puolustusalueelta nostamaan hyökkäystä kohti IPK:n kenttäpäätyä. Kiekko pelaataan keskialueelle, missä noin keskiympyrän tasalla kiekon ohjaa eteenpäin SaPKon pelaaja. Välittömästi pelaajan koskettua kiekkoa, taklaa IPK:n Julius Grönroos tätä. Saadun selvityksen perusteella taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Edelleen saadun selvityksen perusteella taklaus osuu vastustajan ylävartalon ohella myös tätä päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tämä koskee myös tilanteita, joissa taklaavalla ja taklatulla pelaajalla on huomattava pituusero. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoiteen. Taklauksen voimakkuus ja sitä kautta päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä mainituin perustein IPK:n Julius Grönroosille määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.

----

(toim. huom. tilanne ei valitettavasti näy ottelulähetyksen tallenteessa.)


---
Julkaisija: