SaPKon Eemeli Ylitalolle 4 ottelun pelikielto

12.10.2021
SaPKon Eemeli Ylitalolle 4 ottelun pelikielto

Eemeli Ylitalolle tuomittiin 9.10. Peliitat - SaPKo ottelussa 5 + 20 min. päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä SaPKon Eemeli Ylitalolle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

TIlanteessa kiekko ajautuu SaPKon puolustusalueelle, ja sitä tavoittelevat Peliittojen pelaaja sekä SaPKon Eemeli Ylitalo. Välittömästi Peliittojen pelaajan koskettua kiekkoon, taklaa SaPKon Eemeli Ylitalo tätä painavalla taklauksella. Taklaus suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta ja se kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklaus osuu suoraan vastustajan pelaajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko. Päähän kohdistuneen iskun voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tämä koskee myös tilanteita, joissa pelaaja sinänsä perutellusti odottaa myös vastustajan taklaavan tilanteessa, mutta jossa vastustaja pelaakin kiekkoa taklauksen sijaan. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoiteen. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että tilanteessa taklaavan pelaajan asento kohoaa aiheuttaen osin sen, että suurin osa painavan taklauksen voimasta kohdistuu nimenomaisesti vastustajaa päähän. Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo taklauksen pitäneen sisällään merkittävän loukkaantumisriskin, joka tässä tapauksessa on konkretisoitunut vastustajan pelaajan loukkaantumisena.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset sekä seuraamuskäytäntö huomioiden SaPKon Eemeli Ylitalolle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: