Kiekko-Espoon Aleksi Järviselle kolmen ottelun pelikielto

11.4.2021
Kiekko-Espoon Aleksi Järviselle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Pelaajalle tuomittiin jäällä iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Hermeksen pelaaja vastaanottaa syötön oman puolustusalueensa siniviivan tuntumassa ja pelaa kiekon ylöspäin. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta taklaa K-Espoon Aleksi Järvinen tätä sivusta tulevalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklaustilanteessa Järvisen kohoava olkavarsi osuu vastustajaa suoraan päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvien kurinpitolinjausten mukaisesti ottanut seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon sen, että pelaajan asento kasvaa kontaktiin. Tämä osaltaan aiheuttaa taklauksen osumisen nimenomaisesti vastustajaa päähän. Niin ikään tulee huomioida, että taklaavalla pelaajalla olisi ollut tilanteessa kaikki mahdollisuudet suorittaa taklaus sääntöjen sallimissa rajoissa.

Edellä todettu sekä kauden 2020-21 seuraamuskäytäntö huomioiden K-Espoon Aleksi Järviselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: