Henri Joki-Erkkilälle viiden ottelun pelikielto

2.11.2020
Henri Joki-Erkkilälle viiden ottelun pelikielto

RoKin Henri Joki-Erikkilälle tuomittiin 5+20 min. selästä taklaamisesta 29.10. pelatussa Hokki - RoKi ottelussa ajassa 60:00.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Pelaajalle tuomittiin jäällä iso rangaistus ja pelirangaistus selästä taklausesta. Sääntökirjan 123 kohdan mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Saadun selvityksen mukaan viime hetkillä Hokin pelaaja menee voitetun aloituksen jälkeen oman kenttäpäätyyn peittämään kiekkoa ja sitä kautta kuluttamaan ottelun viimeiset sekunnit pois pelikellosta. Tällöin RoKin Henri Joki-Erkkilä tulee tilanteeseen ja taklaa tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan, jonka voidaan katsoa olevan tietoinen tulevasta paineesta. Saadun selvityksen perusteella taklaus kohdistuu taklattavan pelaajan selkään. Koska taklattava pelaaja ei käänny äkillisesti ennen taklausta, täyttää teko niin ikään sääntökirjan 123 kohdan mukaisen selästä taklauksen tunnusmerkistön. Taklauksen voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Saadun selvityksen perusteella taklaus osuu vastustajaa niin ikään pään / niskan seudulle. Näin tilanne täyttää niin ikään sääntökirjan 124 kohdan tarkoittaman pään tai niskan alueelle kohdistuneen taklauksen tunnusmerkistön.

Kurinpitoryhmä katsoo, että Joki-Erkkilän olisi tullut huomioda taklattavan pelaajan haavoittuva asento. Tästä huolimatta hän suorittaa voimakkaan taklauksen osuen tätä niin selkään kuin pään / nisklan alueelle. Asian arvioinnissa tulee ottaa huomioon, että taklaus tapahtuu käytännössä ottelun loppusekunneilla. Vaikka pelaajan tarkoituksena olisikin ollut pelata tilanne loppuun ja yrittää tasoitusmaalia, voidaan pelaajan toimintaa pitää tilanteessa ylimitoitettuna. Kurinpitoryhmä katsoo teon olleen vaarallinen ja pitäneen sisällä merkittävän loukkaantumisriskin. Tässä tapauksessa tuo riski on konkretisoitunut taklattavan pelaajan loukkaantumisena. Tämä seikka otetaan niin ikään huomioon seuraamusta korottavana tekijänä.

Edellä todettu sekä päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät Mestiksen kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioden RoKin Henri Joki-Erkkilälle määrätään viiden (5) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: