Nico Joelle kahden ottelun pelikielto

7.3.2020
Nico Joelle kahden ottelun pelikielto

Nico Joelle tuomittiin 2 min. estämisestä 4.3. pelatussa Kiekko-Vantaa - Jokipojat ottelussa. Otteluvalvojan mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätöksen perustelu:

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa K-Vantaa pelaa kiekkoa omalla alueella eteenpäin kohti puolustussiniviivaa, jossa kiekkoa tavoittelee K-Vantaan pelaaja. Pelaajan tavoitellessa kiekkoa taklaa Jokipoikien Nico Joki tätä. Taklaus suoritetaan siten, että Joki taklaa vastustajaa osin selkäpuoli edellä. Kuitenkin on selvää, että taklaustilanteessa Joen olkapää osuu vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Kuten edellä kuvatussa sääntökirjan kohdassa todetaan, ei ole sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen edellä kuvatun huolellisuusvelvoitteen. Iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvien kurinpitolinjausten mukaisesti ottanut seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon sen, että pelaajan asento ns. kasvaa kontaktiin, mikä osaltaan aiheuttaa taklauksen osumisen vastustajaa päähän.

Edellä todettu sekä kauden 2019-20 seuraamuskäytäntö huomioiden Jokipoikien Nico Joelle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.

Joki kärsi pelikiellosta jo yhden ottelun (6.3.) väliaikaisen pelikiellon ollessa voimassa


---
Julkaisija: