Jere Kiviniemelle viiden ottelun pelikielto

3.3.2020
Jere Kiviniemelle viiden ottelun pelikielto

Hokin Jere Kiviniemelle viiden ottelun pelikielto. Kiviniemelle tuomittiin 5 + 20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 28.2. pelatussa Hokki - RoKi ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Pelaajalle tuomittiin ottelussa iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Saadun selvityksen mukaan ottelun loppusekunneilla Hokin Jere Kiviniemi nousee kiekottomassa tilanteessa RoKin maalille ja alkaa tönimällä vastustajaa tehdä tilaa itselleen. Käytännössä yksipuolinen töniminen jatkuu siten, että Kiviniemi iskee kahteen otteeseen poikittaisella mailaotteella vastustajaa pään seudulle. Näistä iskuista jälkimmäinen on sen verran kova, että se aiheuttaa vastustajan kaatumisen sekä vertavuotavan haavan tämän kasvoihin. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä pitää tekoa siinä määrin piittaamattomana, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että isku suoritetaan poikittaisella mailaotteella, mikä osaltaan tekee teosta vaarallisen. Lisäksi tulee huomioida, että teko suoritetaan kiekottomassa tilanteessa ja käytännössä ottelun loppusekunneilla, jolloin tekoa voidaan ylipäätään pitää varsin tarpeettomana. Kurinpitoryhmä katsoo teon olevan lajiin kuulumaton ja heijastavan vastustajan kunnioituksen puutetta.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset huomioiden Hokin Jere Kiviniemelle määrätään viiden (5) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: