Esa Lehikoiselle neljän ottelun pelikielto

3.3.2020
Esa Lehikoiselle neljän ottelun pelikielto

Jokipoikien Esa Lehikoiselle neljän ottelun pelikielto. Lehikoiselle tuomittiin 5 + 20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 29.2. Jokipojat - Ketterä ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Pelaajalle tuomittiin jäällä iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Ketterän pelaaja kaatuu kamppailun seurauksena vastustajan maalin edustajalla ja ajautuu maalivahdin alueelle. Tilanteeseen tulee kolmanteja pelaajana Jokipoikien Esa Lehikoinen, joka lyö polvillaan olevaa Ketterän pelaajaa poikittaisella mailaotteella pään seudulle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut seuraamusharkinnassa huomioon, että teko suoritetaan poikittaisella mailaotteella. Vaikka pelaaja olisi osunut vastustajaan hanskaosalla, on teko tästä huolimatta vaarallinen, pitäen sisällään merkittävän loukkaantumisriskin. Lisäksi tulee huomioida, että teko suoritetaan kiekottomassa tilanteessa, ja ettei vastustaja asennostaan johtuen pysty suojaamaan itseään lainkaan iskulta. Vaikka pelaajan tarkoituksena olisi ollut oman maalin suojeleminen, voidaan hänen toimintaansa tilanteessa pitää ylimitoitettuna.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kolmen (3) ottelun lisärangaistuksen arvoinen. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on tässä tapauksessa ottanut huomioon, että pelaajalle on kaudella 2018-19 määrätty lisärangaistus vastustajaan kohdistuneesta taklausrikkeestä (laitataklaus, 26.3.2019). Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä (1) ottelulla.

Edellä mainituin perustein Jokipoikien Esa Lehikoiselle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: