Eetu-Santeri Koivuselle kahden ottelun pelikielto

21.1.2020
Eetu-Santeri Koivuselle kahden ottelun pelikielto

RoKin Eetu-Santeri Koivuselle kahden ottelun pelikielto. Koivuselle tuomittiin 5+20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 18.1. pelatussa RoKi - KOOVEE ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 124 kohdan mukaan ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa, millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Samaisen sääntöpykälän II kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa KOOVEE:n ja RoKi Hockeyn pelaaja kamppailevat kiekosta KOOVEE:n puolustusalueen kulmauksesta. Tilanteeseen tulee kolmantena KOOVEE:n Elias Elomaa, joka yrittää auttaa kaivaa edellä mainittujen pelaajien jaloissa olevaa kiekkoa. Tämän jälkeen tilanteeseen tulee neljäntenä pelaajana RoKi Hockeyn Eetu-Santeri Koivunen, joka taklaa Elomaata. Saadun selvityksen mukaan taklaus osuu Elomaata pään / niskan alueelle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama pään tai niskan alueelle kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti aina vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Niin ikään kuten edellä kuvatussa sääntökohdassa todetaan, ei ole sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Kurinpitoryhmä katsoo, että Koivusen olisi tullut huomioida tilanteessa paremmin Elomaan matala ja siten haavoittuva asento. Taklaavan pelaajan olisi niin ikään tullut huomioida, että Elomaa on taklaushetkellä aavistuksen irti laidasta, minkä johdosta Elomaan pää on iskeytynyt taklauksen seurauksena laitapleksiin. Kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden Eetu-Santeri Koivuselle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: