Viikilälle kahden ottelun ja Ahtoselle yhden ottelun pelikielto

20.1.2020
Viikilälle kahden ottelun ja Ahtoselle yhden ottelun pelikielto

Hokin Jesperi Viikilälle kahden ottelun pelikielto ja Tuomas Ahtoselle yhden ottelun pelikielto.

Kurinpitopäätöksen perustelu (Jesperi Viikilä)

Sääntökirjan 124 kohdan mukaan ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa, millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Samaisen sääntöpykälän II kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Ketterän pelaaja saa kiekon oman maalinsa takana laidan tuntumassa. Välittömästi sen jälkeen kun pelaaja toimittaa kiekon ylöspäin, taklaa Hokin Jesperi Viikilä tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen mukaan ensimmäinen kontakti kohdistuu vastustajan olkapäähän. Edelleen saadun selvityksen perusteella kontakti jatkuu kuitenkin tästä, osuen tuntuvalla voimalla myös vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti aina vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Niin ikään kuten edellä kuvatussa sääntökohdassa todetaan, ei ole sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä toteaa teon olleen siinä määrin piittaamaton ja vaarallinen, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden Hokin Jesperi Viikilälle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.

Kurinpitopäätöksen perustelu (Tuomas Ahtonen)

Sääntökirjan 123 kohdan mukaan selästä taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja taklaa haavoittuvassa asemassa olevaa pelaajaa, joka ei ole tietoinen uhkaavasta iskusta tai joka ei pysty suojaamaan tai puolustamaan itseään tällaiselta iskulta. Kontakti kohdistuu taklattavan vartaloon selkäpuolelta. Säännön ii-kohdan mukaan pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa selästä taklauksen seurauksena, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Ketterän pelaaja saa kiekon joukkueensa puolustuspäässä ollen noin metrin irti laidasta. Saatuaan kiekon hän kääntyy selkä kentälle päin ja pelaa kiekkoa eteenpäin. Käytännössä välittömästi luovuttaan kiekosta, taklaa Hokin Tuomas Ahtonen tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Vastustajan selkäpuolelle kohdistunut taklaus aiheuttaa kuitenkin vastustajan pelaajan vaarallisen sinkoutumisen laitaa vasten. Kurinpitoryhmä katsoo, että pelaajan olisi tullut tiedostaa vastustajan etäisyys laidasta, ja siten sen, että kyseisessä tilanteessa suoritettu taklaus voi aiheuttaa pelaajan vaarallisen sinkoitumisen laitaa vasten. Taklaavan pelaajan toiminnan voidaan katsoa olleen tilanteessa ylimitoitettua ja varomatonta. Kurinpitoryhmä toteaa teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todettu huomioiden Hokin Tuomas Ahtoselle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus. Ahtonen kärsi pelikieltonsa 18.1. väliaikaisen pelikiellon ollessa voimassa.


---
Julkaisija: