Oliver Kiljuselle kahden ottelun pelikielto

14.1.2020
Oliver Kiljuselle kahden ottelun pelikielto

Kiekko-Vantaan hyökkääjä Oliver Kiljuselle kahden ottelun pelikielto. Kiljuselle tuomittiin pieni rangaistus ja automaattinen käytösrangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta 11.1.2020 Kiekko-Vantaa - RoKi ottelussa.

Otteluvalvoja on saattanut asian Mestiksen kurinpitoryhmän käsiteltäväksi. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita iso rangaistus ja pelirangaistus.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Johtopäätökset ja seuraamus

Tilanteessa RoKi Hockeyn pelaaja koittaa tavoitella irtokiekkoa on puolustuspään kulmauksessa. Samalla tilanteeseen tulee Kiekko-Vantaan Oliver Kiljunen, joka taklaa edellä mainittua RoKi Hockeyn pelaajaa. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklauksessa Kiljusen kädet nousevat niin, että taklaus osuu verraten matalassa asennossa olevaa vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo, että Kiljusen olisi tullut havaita kiekkoa tavoittelevan vastustajan matala peliasento, ja toimia siten huolellisemmin taklaustilanteessa. Vaikka kontaktin voimaa ei voida pitää erityisen kovana, toteaa kurinpitoryhmä teon olleen kuitenkin siinä määrin piittaamaton, että Mestiksen seuraamuskäytäntö huomioiden siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että taklaustilanteessa Kiljusen peliasento ojentuu ylöspäin, mikä osaltaan aiheuttaa kontaktin osumisen vastustajaa päähän. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan tämä tulee ottaa huomioon seuraamusta korottava tekijänä.

Edellä todetuin perustein Kiekko-Vantaan Oliver Kiljuselle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: