Sakke Hämäläiselle kolmen ottelun pelikielto

6.1.2020
Sakke Hämäläiselle kolmen ottelun pelikielto

Peliittojen Sakke Hämäläiselle kolmen ottelun pelikielto. Hämäläiselle tuomittiin 5+20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 3.1.2020 KeuPa HT - Peliitat ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteesssa KeuPa HT:n pelaaja pelaa kiekkoa eteenpäin oman puolustusalueen päädyssä. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta taklaa Peliittojen Sakke Hämälainen tätä. Hämäläinen tulee taklaukseen osin selkä edellä ja siten, että taklauksen yhteydessä hänen kyynärpäänsä heilahtaa voimakkaasti taaksepäin osuen KeuPa HT:n pelaajaa suoraan päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittava päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen edellä kuvatun huolellisuusvelvoitteen. Kurinpitoryhmä toteaa teon olleen siinä määrin piittaamaton ja vaarallinen, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset huomioiden kurinpitoryhmä katsoo asian seuraamusharkinnassa korottavaksi tekijäksi sen, että pääosuma suoritetaan kohotetulla käsivarrella. Seuraamusharkinnassa on niin ikään otettu huomioon iskun verraten kova voima, mikä osaltaan tekee teosta vaarallisen.

Edellä todettu huomioiden Peliittojen Sakke Hämäläiselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: