Valtteri Lipiäiselle neljän ottelun pelikielto

20.12.2019
Valtteri Lipiäiselle neljän ottelun pelikielto

Ketterän Valtteri Lipiäiselle neljän ottelun pelikielto. Lipiäiselle tuomittiin 5+20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 18.12. Peliitat - Ketterä ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 124 kohdan mukaan ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa, millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Samaisen sääntöpykälän II kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Asiassa saadun selvityksen mukaan tilanteessa Ketterän Valtteri Lipiäinen on menossa kiekottomana pelaajana kohti omaa vaihtoaitiotaan. Luistellessaan vastustajan vaihtoaition tuntumassa, on vaihtoaitiosta tuleva vastustajan pelaaja tullut suoraan Lipiäisen eteen. Tällöin Lipiäinen on nostanut kätensä niin, että hänen poikittaisessa mailaotteessa ollut maila on osunut kyseistä vastustajaa päähän. Asiassa annetun vastineen mukaan kyseessä on ollut vaistomainen suojausreaktio. Kuitenkin on selvää, että kyseinen isku on osunut vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko. Saadun selvityksen perusteella kurinpitoryhmä katsoo, että kyseinen pääosuma olisi ollut vältettävissä huolellisemmalla toiminnalla. Vakiintunut seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä toteaa teon olleen siinä määrin piittamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut seuraamusharkinassa huomioon sen, että tilanteessa Lipiäisen käsien liike on suuntautunut ylöspäin, mikä osaltaan on ollut omiaan aiheuttamaan iskun osumisen nimenomaisesti vastustajan pään seudulle. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan tämä otetaan huomioon seuraamusta korottavana seikkana.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kahden (2) ottelun lisärangaistuksen arvioinen. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on ottanut tässä tapauksessa huomioon, että pelaajalle on kaudella 2018-19 määrätty kolme lisärangaistusta nimenomaisesti päähän kohdistuneista taklauksista (15.12.2018, 1 ottelu; 29.12.2018, 1 ottelu; 4.3.2019, 4 ottelua). Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta kahdella (2) ottelulla.

Edellä mainituin perustein Ketterän Valtteri Lipiäiselle määrätään neljän (4) ottelun lisärangaistus.


(Tilanne tapahtui lähetyksen videokuvan ulkopuolella, joten tiedotuksella ei ole kuvamateriaalia tilanteesta).


---
Julkaisija: