Hokin Aleksi Varttiselle kahden ottelun pelikielto

10.12.2019
Hokin Aleksi Varttiselle kahden ottelun pelikielto

Hokin Aleksi Varttiselle kahden ottelun pelikielto. Varttiselle tuomittiin 5+20 min. pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta 7.12. SaPKo - Hokki ottelussa.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 124 kohdan mukaan ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa, millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät. Samaisen sääntöpykälän II kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Tilanteessa SaPKon pelaaja saa syötön vastustajan puolustusalueella. Saatuaan kiekon haltuunsa hän pyörähtää ympäri matalassa peliasennossa ja pelaa kiekon vastustajan päätyyn. Välittömästi luovuttuaan kiekosta tilanteeseen tullut Hokin Aleksi Varttinen taklaa tätä. Vaikka Varttisen tarkoituksena on ollut ensisijaisesti blokata mahdollinen laukausyritys, päätyy hän käytännössä taklaamaan vastustajaa. Kontakti itsessään kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Varttinen ei myöskään tule tilanteeseen kädet ylhäällä tai kohotetussa peliasennossa. Kuitenkin on selvää, että taklaus osuu vastustajaa suoraan päähän, jolloin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti aina vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Niin ikään kuten edellä kuvatussa sääntökohdassa todetaan, ei ole sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon sen, että tilanteessa kontakti kohdistuu tuntuvalla voimalla käytännössä yksinomaan pään seudulle. Kurinpitoryhmä katsoo, että taklaajan olisi tullut huomioida tilanteessa vastustajan matala ja siten haavoittuva peliasento. Edellä mainitut syyt huomioiden kurinpitoryhmä toteaa teon olleen siinä määrin piittaamaton ja vaarallinen, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden Aleksi Varttiselle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: