SaPKon Tatu Vihavaiselle yhden ottelun pelikielto

26.11.2019
SaPKon Tatu Vihavaiselle yhden ottelun pelikielto

SaPKon Tatu Vihavaiselle yhden ottelun pelikielto 23.11. pelatun SaPKo - Hermes ottelun tapahtumista.

SÄÄNTÖPERUSTE 168

Pelaajan lisärangaistus on määrätty epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Taustaa

Mestiksen kurinpitoryhmä on ottanut asian käsittelyyn 24.11.2019. Pelaaja on antanut asiassa vastineen 25.11.2019.

Sovellettava sääntö, johtopäätökset ja seuraamus

Sääntökirjan kohdan 168 vi 1 mukaan pelaajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka uhkailee, käyttää rasistista tai etnistä loukkausta, vihamielisen tai syrjivän tai seksuaalisen huomautuksen, sylkee tai tahrii verellä ketä tahansa, tuomitaan ottelurangaistus. Puolestaan kilpailusääntöjen 10.18. kohdan mukaan ottelurangaistus (OR) johtaa aina erilliseen kurinpitokäsittelyyn, jossa pelikiellon pituus määrätään. Pelaaja tai toimihenkilö, joka on saanut ko. rangaistuksen, on peli- tai toimintakiellossa kunnes asia on käsitelty kurinpitoelimessä ja kurinpitopäätös on annettu tiedoksi. Kurinpitäjä ei voi olla määräämättä pelikieltoa.

Kurinpitoryhmä katsoo asiassa saatujen selvitysten perusteella olevan riidatonta, että pelaaja on käyttänyt vastustajaa kohtaan herjaavaa ilmaisua, jota voidaan pitää edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittamana syrjivänä kommenttina. Siten kyseessä on rangaistavana teko, josta tulee tuomita ottelurangaistus.

Kurinpitoryhmä katsoo, ettei syrjivä käytös kuulu millään muotoa jääkiekon ottelutapahtumaan. Osaltaan tästä kertoo se, että kaikenlainen syrjintä on määritelty edellä kuvatun sääntökohdan perusteella ottelurangaistuksen arvoiseksi rikkeeksi, josta seuraa automaattisesti vähintään yhden ottelun pelikielto. Asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään huomioida suomalaisen jääkiekon strategiassa 2018-2022 määritellyt arvot, joista yksi on kunnioitus.

Kurinpitoryhmä katsoo asian seuraamusharkinnassa lieventäväksi seikaksi pelaajan oma-aloitteisen anteeksipyynnön. Edellä esitetyin perustein pelaajalle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: