KeuPa HT:n Janne Väyryselle kolmen ottelun pelikielto

11.10.2019
KeuPa HT:n Janne Väyryselle kolmen ottelun pelikielto

KeuPa HT:n Janne Väyryselle on tuomittu kolmen ottelun pelikielto. Väyryselle tuomittiin 5+20min kampituksesta, 9.10. pelatussa Hermes - KeuPa HT ottelussa. Kurinpitoryhmä on käsitellyt asian sääntökirjan 153 kohdan tarkoittamana polvitaklauksena.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä iso rangaistus ja pelirangaistus kampituksesta. Kurinpitoryhmä on käsitellyt asian sääntökirjan 153 kohdan tarkoittamana polvitaklauksena.

Sääntökirjan säännön 153 polvitaklaus on tilanne, jossa pelaaja ojentaa polveaan tarkoituksenaan osua vastustajaan. Pelaajalle, joka vahingoittaa tai piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa polvitaklauksella, tuomitaan joko iso rangaistus ja pelirangaistus taikka ottelurangaistus.

Saadun selvityksen perusteella tilanteessa Hermeksen pelaaja lähtee kiekollisena nostamaan hyökkäystä omalta puolustusalueeltaan. Noin keskipisteen kohdalla pelaaja leikkaa jyrkästi itsestään katsoen vasemmalle, jolloin KeuPa HT:n Janne Väyrynen taklaa tätä. Kontakti itsessään kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan, ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta.

Videoleikkeen perusteella on selvää, että juuri ennen kontaktia Hermeksen pelaaja pyrkii väistämään taklauksen. Tällöin Väyrynen laittaa painopistettään oikealle ojentaen oikeaa polveaan ulospäin. Vaikka Väyrysen tarkoitus on ollut suorittaa taklaus ylävartalollaan vastustajan ylävartaloon, osuu hän nimenomaisesti ojennetulla polvellaan vastustajan jalkaan. Näin kyseessä on sääntökirjan 153 kohdan mukaan polvitaklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä korostaa taklaavan pelaajan olevan lähtökohtaisesti aina vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan puhtaasti. Vaikka polvella taklaamista ei tässä tilanteessa voida pitää sinänsä tahallisena, katsoo kurinpitoryhmä pelaajan laiminlyöneen edellä kuvatun huolellisuusvelvoitteen. Polvikontaktin voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Seuraamusharkinnassa kurinpitoryhmä on osaltaan ottanut huomioon polvitaklauksiin liittyvän merkittävän loukkaantumisriskin.

Edellä esitetyin perustein kurinpitoryhmä katsoo teon olevan kahden (2) ottelun lisärangaistuksen arvoinen. Asian seuraamusharkinnassa on kuitenkin huomioitava, että Väyryselle on Mestis-kaudella 2018-19 määrätty yhden ottelun pelikielto polvitaklauksesta (9/2018). Mestiksen kurinpitolinjausten perusteella tämä seikka korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä ottelulla. Edellä todetun perusteella Janne Väyryselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Julkaisija: