Kiekko-Vantaan Joonas Niemelälle yhden ottelun pelikielto

5.10.2019
Kiekko-Vantaan Joonas Niemelälle yhden ottelun pelikielto

Kiekko-Vantaan Joonas Niemelälle tuomittiin 4.10. pelatussa SaPKo – Kiekko-Vantaa ottelussa ajassa 52:10 pelirangaistus sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 116 kohdan mukaisen määritelmän mukaan sopimattomassa käytöksessä tuomaristoa kohtaan on kyseessä pelaajan tai joukkueen toimihenkilön yritys viedä tuomariston valtaa, halventaa tai heikentää tuomaria tai kyseenalaistaa tuomarin rehellisyyden, taidot tai fyysisesti uhmaa tuomaria. Samaisen sääntökohdan v 1. Kohdan mukaan ottelurangaistus tuomitaan pelaajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka tarkoituksellisesti ja piittaamattomasti käyttää millään tavoin voimaa tuomaria kohti tai joka aiheuttaa tuomarin loukkaantumisen.

Saadun selvityksen perusteella on kiistatonta, että pelaaja törmää kiekottomassa tilanteessa ottelun erotuomariin aiheuttaen erotuomarin voimakkaan kaatumisen. Kontakti tulee tuomarista katsottuna takaapäin, jolloin erotuomari ei ole voinut havaita lähestyvää pelaajaa. Pelaajan rintamasuunta on puolestaan kontaktia edeltävän ajan kohti erotuomaria. Vaikka pelaajan fokus on ollut törmäystä edeltävän ajan kiekollisessa tilanteessa, olisi pelaajan tullut havaita tuomarin sijoittuminen. Videoleikkeen perusteella pelaaja pyrkii viime hetkellä väistämään erotuomaria väistöliikkeen jääden kuitenkin vajavaiseksi.

Kurinpitoryhmä katsoo, että erotuomarin koskemattomuuden turvaamiseen tulee suhtautua erityisen suurella vakavuudella ja huolellisuudella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaajien tulee välttää kaikin keinoin kontaktit erotuomarin kanssa. Vaikka jossain pelitilanteessa erotuomari olisi pelaajan näkökulmasta pelaajan edessä, pelaajalla ei ole oikeutta luistella tai törmätä ottelun erotuomariin. Edelleen vaikka kyseessä olevan teon ei asiassa esitetyn näytön perusteella voida katsoa olleen tahallinen, on se kurinpitoryhmän näkemyksen mukaan kuitenkin siinä määrin piittaamaton ja vaarallinen, että se täyttää edellä kuvatun sääntökohdan mukaisesti ottelurangaistuksen kriteerit.

Edellä mainitut seikat huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olevan yhden (1) ottelun lisärangaistuksen arvioinen.


---
Julkaisija: