Christian Heljanko: ”Mestis on tärkeä sarja, joka pitäisi saada pidettyä elinvoimaisena”

10.11.2023
Christian Heljanko: ”Mestis on tärkeä sarja, joka pitäisi saada pidettyä elinvoimaisena”

Picture: Hanna Heinonen

Haastattelussa Leijonien maalivahti ja entinen Mestis-pelaaja Christian Heljanko.

Maalivahti Christian Heljanko tunnetaan nykyisin Tapparan mestaruusvahtina, mutta ennen Liiga-komennusta hän, kuten moni muukin nykyinen Liiga-kiekkoilija, haki vauhtia Mestiksestä.

Mestiksessä Heljangon tie kulki Kiekko-Vantaan kautta silloiseen Mestis-joukkue Jukureihin, jonka maalilla hän torjui Jukureille Mestiksen mestaruuden kaudella 2016. Sieltä tie vei Pirkanmaalle Tapparan ja Lempäälän Kisan leireihin.

– Kun tulin Tampereelle ja käytännössä koko kausi meni LeKissä pelatessa, niin se on ehkä yksittäisistä kausista itselle ollut sellainen kehittymisen kannalta tärkein, Heljanko toteaa.

LeKissä Heljanko nousi ensimmäisellä kaudellaan joukkueen selkeäksi ykkösvahdiksi ja oli kolmea ottelua lukuun ottamatta joukkueen aloittava maalivahti. Koetko, että LeKissä annetut näytöt raivasivat lopulta tien Tapparaan?

– Monta asiaa varmasti vaikutti. Hyvä maalivahtivalmentajani Lipsasen Arttu valmensi silloin Tapparan A-junnuja ja luvattiin, että siellä saa lähtökohtaisesti pelata paljon. Oltiin tuolloin ehkä vähän enempi sellainen häntäpään porukka, niin keskimääräisesti tuli aina se noin 30 torjuntaa per peli, niin se oli todella kehittävä kausi.

Kaudella 2017-18 Heljanko pääsi tekemään liigadebyyttinsä ottelussa Pelicansia vastaan, jossa torjui liigauransa ensimmäisen nollapelin. Kolmannessa ottelussaan Heljangosta tuli kaikkien aikojen pisimmän nollaputken liigadebyytistään alkaen tehnyt maalivahti, kun hän piti Tapparan maalin puhtaana kaikkiaan 141.10 minuutin ajan.

– Mestis on tärkeä väliporras A-junnujen ja Liigan välillä. Se on aika isokin steppi monelle. Kehittymisen kannalta Mestis on tärkeä sarja, joka pitäisi saada pidettyä elinvoimaisena.

Teksti: Jonna Jauhiainen


---
Published by: