RoKin Lauri Heinolle kolmen ottelun pelikielto

21.2.2023
RoKin Lauri Heinolle kolmen ottelun pelikielto

17.2. RoKi - Peliitat

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteessa tuomittiin jäällä RoKin Lauri Heinolle pieni rangaistus väkivaltaisuudesta sekä iso rangaistus ja pelirangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä. Samaisessa tilanteessa Peliittojen pelaajalle tuomittiin pieni rangaistus poikittaisesta mailasta ja pieni rangaistus väkivaltaisuudesta.

Jääkiekon sääntökirjan 75.6. (I) kohdan mukaan ottelurangaistus tuomitaan pelaajalle, valmentajalle tai joukkueen toimihenkilölle, joka käyttää säädyttömiä eleitä, rasistista loukkausta tai ivaa tai tekee seksuaalisen huomautuksen ennen peliä, pelin aikana tai sen jälkeen, jäällä tai sen ulkopuolella ja missä tahansa hallilla tai sen yhteydessä olevissa tiloissa. Päätuomarin pitää raportoida olosuhteet asiaankuuluvalle elimelle kurinpitokäsittelyä varten.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Peliittojen pelaaja taklaa RoKin pelaajaa, mistä Peliittojen pelaajalle tuomitaan pieni rangaistus poikittaisesta mailasta. Välittömästi kyseisen taklauksen jälkeen tulee RoKin Lauri Heino tilanteeseen ja ajautuu fyysiseen yhteenottoon edellä mainitun Peliittojen pelaajan kanssa. Erotuomariraportin mukaan kyseisessä tilanteessa Heino on käyttänyt vastustajan pelaajasta kahteen otteeseen sellaista termiä, joita voidaan pitää edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittamana seksuaalisena ivana / huomautuksena.

Erotuomariraportissa mainitun toisen teon osalta kurinpitoryhmä katsoo asian olevan riidaton, jolloin siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Toisen teon osalta kurinpitoryhmä toteaa, että sen tulee lähtökohtaisesti perustaa ratkaisunsa siihen, mitä erotuomariraportissa on asiasta todettu, mikäli asiassa ei ole painavia syitä arvioida asiaa toisin. Kurinpitoryhmä toteaa, että kyseisen termin käyttöä tai muutakaan puhetta ei kuulu videoleikkeeltä. Myöskään otteluvalvoja ole fyysisestä etäisyydestä johtuen kuullut kyseistä asiaa. Kuitenkin tulee huomioida, ettei nämä seikat myöskään poissulje erotuomariraportissa esitettyä tapahtumankulkua. Kuten erotuomariraportissa todetaan, ovat tilanteessa olleet ottelun molemmat linjatuomarit kuulleet / vahvistaneet kyseiset seikat. Edellä todettu huomioiden erotuomariraportissa esitettyä ei ole syytä kyseenalaistaa. Näin myös tältä osin tilanne täyttää ottelurangaistuksen kriteeristön.

Kurinpitoryhmä toteaa pelaajan kielenkäytön olleen tilanteessa varsin asiatonta ja lajiin kuulumatonta. Kurinpitoryhmä katsoo, että vastaava epäasiallinen käytös eivät kuulu millään tavoin jääkiekkoon. Mikään erimielisyys tai näkemysero ei oikeuta poikkeamaan kyseisestä käyttäymisvelvoitteesta. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnsssa edellä todetun lisäksi huomioon, että epäasiallinen käytös on ollut tilanteessa toistuvaa.

Edellä todettu huomioiden RoKin Lauri Heinolle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.



---
Published by: