TUTOn Valtteri Virtaselle yhden ottelun pelikielto

20.2.2024
TUTOn Valtteri Virtaselle yhden ottelun pelikielto

17.2. Jokerit – TUTO

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä TUTO Hockeyn Valtteri Virtaselle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Kun pelaaja luistelee pää ylhäällä, riippumatta siitä, onko hänellä kiekko hallussa ja voiko hän kohtuudella olettaa lähestyvää kontaktia, vastustajalla ei ole oikeutta taklata häntä päähän tai niskaan/kaulaan. Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen perusteella tilanteessa Jokereiden pelaaja pelaa irtokiekon yhdellä kosketuksella eteenpäin keskialueella. Tilanteeseen tulee sivusuunnasta TUTO Hockeyn Valtteri Virtanen, joka taklaa kyseistä Jokereiden pelaajaa tämän luovuttua kiekosta. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklaustilanteessa Virtasen käsivarsi osuu vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama sääntöjenvastainen taklaus päähän ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan pelaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa taklaavan pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen kyseisen huolellisuusvelvoitteen. Taklaavan pelaajan vauhtia tai iskun voimaa ei voida pitää tilanteessa erityisen kovana. Kuitenkin asiassa tulee huomioida, että taklaava pelaaja tulee tilanteeseen kohoteltulla käsivarrella, joka osuu vastustajaa päähän. Tästä johtuen kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus.

TUTO Hockeyn Valtteri Virtaselle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Published by: