Ketterän Väinö Liikoselle kolmen ottelun pelikielto

9.1.2024
Ketterän Väinö Liikoselle kolmen ottelun pelikielto

6.1. RoKi – Ketterä

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Ketterän Väinö Liikoselle iso rangaistus ja pelirangaistus laitataklauksesta.

Sääntökirjan 41.1. kohdan mukaan laitataklauksesta tuomitaan rangaistus pelaajalle, joka taklaa tai työntää puolustuskyvytöntä vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan tai vaarallisen osumisen tai törmäämisen laitaa vasten. Päätuomarin harkinnan pohjalta rangaistuksen ankaruus perustuu laitaa vasten kohdistuneen iskun voimaan. Päätuomareilla on tämän säännön yhteydessä merkittävä määrä harkintavaltaa. Taklaajan velvollisuus on varmistaa, että vastustaja ei ole puolustuskyvyttömässä asemassa ja jos näin on, hänen täytyy välttää kontakti tai minimoida se. Jos taklattava pelaaja tarkoituksellisesti muuttaa asemaansa, johon taklaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida ja siten altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden laitataklaustilanteen, ei tilanteesta rangaista laitataklauksena. Kuitenkin tilanteesta voidaan silti tuomita jokin muu rangaistus.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko teolla vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 41.3. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen perusteella tilanteessa RoKin pelaaja kuljettaa kiekkoa Ketterän puolustuspäässä laidan tuntumassa. Päätyviivan tuntumassa pelaaja jarruttaa ja pyrkii tekemään suunnanmuutoksen. Tilanteessa on niin ikään Ketterän Väinö Liikonen, joka taklaa kyseistä RoKin pelaajaa. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Taklaus aiheuttaa irti laidasta olleen ja puolustuskyvyttömässä asennossa vastustajan vaarallisen iskeytymisen laitaa vasten. Vaikka taklatun pelaajan voidaan katsoa olleen tietoinen mahdollisesti tulevasta taklauksesta, on taklaava pelaaja lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa kurinpitoryhmä katsoo, että taklaavalla pelaajalla olisi ollut tilanteessa mahdollisuus reagoida taklatun pelaajan suunnanmuutokseen ja sitä seuranneeseen haavoittuvaan asentoon. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama laitataklaus ja siten rangaistava teko.

Kontaktin ja sitä seuranneen laitaan kohdistuneen iskeytymisen voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että taklaus kohdistuu yläselkään, mikä käytännössä aiheuttaa sen, että vastustaja iskeytyy kasvot edellä päin laitaa.

Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen kahden (2) ottelun lisärangaistuksen arvoinen.

Jääkiekon kilpailusääntöjen ja Mestiksen kurinpitolinjausten mukaan asian seuraamusharkinnassa tulee niin ikään ottaa huomioon pelaajan kurinpitohistoria. Kurinpitoryhmä on ottanut tässä tapauksessa huomioon, että pelaajalle on kaudella 2023-24 määrätty lisärangaistus laitataklauksesta (14.12.2023). Tämä korottaa nyt määrättävää seuraamusta yhdellä (1) ottelulla.

Ketterän Väinö Liikoselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.



---
Published by: