Ketterän Väinö Liikoselle yhden ottelun pelikielto

14.12.2023
Ketterän Väinö Liikoselle yhden ottelun pelikielto

12.12. Kiekko-Espoo – Ketterä

Kurinpitopäätöksen perustelu

Kyseinen tilanne on tullut Mestiksen kurinpitoryhmän käsiteltäväksi loukkaantumisraportin kautta. Kurinpitoryhmä on käsitellyt tilanteen sääntökirjan 41 kohdan mukaisena laitataklauksena. Samassa ajassa tuomittiin jäällä Ketterän Väinö Liikoselle pieni rangaistus koukkaamisesta ja K-Espoon pelaajalle pieni rangaistus väkivaltaisuudesta.

Sääntökirjan 41.1. kohdan mukaan laitataklauksesta tuomitaan rangaistus pelaajalle, joka taklaa tai työntää puolustuskyvytöntä vastustajaa aiheuttaen vastustajan voimakkaan tai vaarallisen osumisen tai törmäämisen laitaa vasten. Päätuomarin harkinnan pohjalta rangaistuksen ankaruus perustuu laitaa vasten kohdistuneen iskun voimaan. Päätuomareilla on tämän säännön yhteydessä merkittävä määrä harkintavaltaa. Taklaajan velvollisuus on varmistaa, että vastustaja ei ole puolustuskyvyttömässä asemassa ja jos näin on, hänen täytyy välttää kontakti tai minimoida se. Jos taklattava pelaaja tarkoituksellisesti muuttaa asemaansa, johon taklaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida ja siten altistaa itsensä haavoittuvaan asemaan välittömästi ennen taklausta luoden laitataklaustilanteen, ei tilanteesta rangaista laitataklauksena. Kuitenkin tilanteesta voidaan silti tuomita jokin muu rangaistus.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko teolla vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 41.3. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan Ketterän Väinö Liikonen koittaa riistää kiekkoa K-Espoon pelaajalta Ketterän kenttäpäädyssä. Tilanteessa Liikonen koukkaa kyseistä vastustajaa, mikä aiheuttaa vastustajan asennon horjumisen, ja mistä Liikoselle ollaan tuomitsemassa pientä rangaistusta koukkaamisesta. Tämän jälkeen Liikonen taklaa kyseistä vastustajaa, joka taklaushetkellä on noin metrin irti laidasta. Taklaus aiheuttaa puolustuskyvyttömässä asennossa olleen vastustajan vaarallisen iskeytymisen laitaa vasten. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama laitataklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo, ettei kontaktia itsessään voida pitää kovinkaan voimakkaana. Kuitenkin asian arvioinnissa tulee ottaa huomioon, että taklaava pelaaja horjuttaa vastustajaa ennen taklausta aiheuttaen tälle haavoittuvan asennon. Tämä puolestaan johtaa taklaustilanteessa vastustajan osin pää edellä tapahtuvaan vaaralliseen iskeytymiseen laitaa vasten. Edellä todettu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus.

Ketterän Väinö Liikoselle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.



---
Published by: