Hermeksen Aapo Aholalle yhden ottelun pelikielto

28.11.2023
Hermeksen Aapo Aholalle yhden ottelun pelikielto

25.11. KeuPa HT – Hermes

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Hermeksen Aapo Aholalle iso rangaistus ja pelirangaistus sääntöjenvastaisesta taklauksesta päähän.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Kun pelaaja luistelee pää ylhäällä, riippumatta siitä, onko hänellä kiekko hallussa ja voiko hän kohtuudella olettaa lähestyvää kontaktia, vastustajalla ei ole oikeutta taklata häntä päähän tai niskaan/kaulaan. Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.

Asian kurinpitokäsittelyssä arvioidaan, onko taklauksella vaarannettu vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Hermeksen Aapo Ahola koittaa estää oman maalinsa edessä vastustajaa pääsemästä irtokiekolle. Tämän yhteydessä Aholan kädet nousevat niin, että hänen poikittaisotteessa oleva mailansa osuu vastustajaa kasvojen seudulle. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Tilanteessa tapahtuvaa kontaktia itsessään ei voida pitää erityisen kovana. Ottaen kuitenkin huomioon, että kontakti suoritetaan nimenomaisesti poikittaisella mailaotteella, ja että se osuu vastustajaa kasvoihin, katsoo kurinpitoryhmä teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee määrätä lisäseuraamus.

Edellä todetuin perustein Hermeksen Aapo Aholalle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Published by: