Kiekko-Espoon Arttu Tuomaalalle yhden ottelun pelikielto

24.4.2023
Kiekko-Espoon Arttu Tuomaalalle yhden ottelun pelikielto

22.4. Kiekko-Espoo – Ketterä

Taustaa

Tilanteesta ei tuomittu jäällä rangaistuksia. Otteluvalvoja on saattanut asian kurinpitoryhmän käsiteltäväksi. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita K-Espoon Arttu Tuomaalalle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kurinpitopäätöksen perustelu

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Ketterän pelaaja menee kulmaukseen pelaten kiekkoa ylöspäin ja ajautuen samalla varsin matalaan peliasentoon. Tilanteeseen tulee K-Espoon Arttu Tuomaala, joka taklaa kyseistä Ketterän pelaajaa. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Taklaavan pelaajan asento ei kasva taklaustilanteessa. Asiassa on kuitenkin selvää, että taklaus osuu vastustajaa päähän. Kurinpitoryhmä on arvioinut asiaa siitä ensisijaisesti siitä lähtökohdasta, onko taklaavalla pelaajalla ollut tosiasiallisesti mahdollisuutta havainta ja reagoida vastustajan matalaan peliasentoon. Kurinpitoryhmä katsoo, ettei vastustajan peliasento muutu tilanteessa niin äkisti, etteikö taklaavalla pelaajalla olisi ollut mahdollisuutta reagoida tähän ja siten muuttaa toimintaansa tilanteessa. Koska taklaava pelaaja suorittaa tilanteessa taklauksen loppuun osuen vastustajaa tuntuvalla voimalla päähän, on kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvä seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todettu huomioiden K-Espoon Arttu Tuomaalalle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.---
Published by: