IPK:n Atte Karppiselle kolmen ottelun pelikielto

11.2.2023
IPK:n Atte Karppiselle kolmen ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä IPK:n Atte Karppiselle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa Hermeksen pelaaja luistelee irtokiekolle laidan tuntumaan Hermeksen pelaajan paineistaen tätä selkäpuolelta. Hermeksen pelaajan saavuttua kiekolle tulee IPK:n Atte Karppinen kolmantena pelaajana tilanteeseen ja taklaa painavalla taklauksella kyseistä Hermeksen pelaajaa. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella on selvää, että taklaus osuu vastustajaa päähän.
Edelleen saadun selvityksen perusteella voidaan katsoa, että osin edellä kuvatusta takapaineesta johtuen Hermeksen pelaajan asento muuttuu ennen taklausta. Kurinpitoryhmä katsoo, että taklaavan pelaajan olisi tullut tiedostaa kyseinen seikka, ja siten suorittaa taklaus huolellisemmin. Edellä kuvattu huomioiden kurinpitoryhmä katsoo kyseessä olleen päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen siinä määrin piittaamattomasti vastustajaa, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus. Mestiksen kurinpitolinjausten mukaisesti kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa huomioon, että taklaavan pelaajan asento ns. kasvaa kontaktiin. Edelleen seuraamusharkinnassa tulee huomioida, että taklaava pelaaja tulee tilanteeseen kolmantena pelaajana, jolloin tällä voidaan katsoa olevan korostettu huolellisuusvelvoite suorittaa taklaus sääntöjen sallimissa rajoissa.

Edellä todettu sekä päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvä seuraamuskäytäntö huomioiden IPK:n Atte Karppiselle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.


---
Published by: