HK Zemgalen Harijs Brantsille kolmen ottelun pelikielto

5.1.2023
HK Zemgalen Harijs Brantsille kolmen ottelun pelikielto

3.1. Kiekko-Vantaa - HK Zemgale

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä HK Zemgalen Harijs Brantsille iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48.1. kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajaa päähän tai niskaan/kaulaan. Taklaus, jonka tuloksena on kontakti vastustajan päähän, ja jossa isku kohdistuu valtaosin päähän, ja joka olisi vältettävissä, ei ole sallittu. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Edelleen sääntökirjan 48.4. kohdan mukaan ottelurangaistus voidaan tuomita pelaajalle, joka piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla tätä päähän tai niskaan/kaulaan. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa K-Vantaan pelaaja saa syötön laidan tuntumaan omalla puolustusalueella pelaten kiekon välittömästi ylöspäin. Pelaajan luovuttua kiekosta taklaa HK Zemgalen Harijs Brants tätä painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella on kuitenkin selvää, että taklaus osuu vastustajan ylävartalon ohella myös tämän päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee määrätä ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinnassa korottavana tekijänä huomioon, että taklaustilanteessa pelaaja ns. kasvaa kontaktiin, mikä osaltaan aiheuttaa taklauksen osumisen vastustajaa päähän. Edelleen tulee huomioida, että tilanteessa pelaajalla olisi ollut aikaa ja tilaa suorittaa taklaus sääntöjen sallimissa rajoissa.

Edellä todettu sekä päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjauksen ja seuraamuskäytäntö huomioiden HK Zemgalen Harijs Brantsille määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.



---
Published by: