Hokin Joonas Savolaiselle kolmen ottelun pelikielto

20.12.2022
Hokin Joonas Savolaiselle kolmen ottelun pelikielto

16.12. Hokki - KeuPa HT

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä Hokin Joonas Savolaiselle iso rangaistus ja pelirangaistus polvitaklauksesta. Jääkiekon sääntökirjan 50.1. kohdan mukaan polvitaklauksessa pelaaja taklaa polvi edellä ja joissakin tapauksissa levittää polveaan ulospäin taklatakseen vastustajaa. Edelleen sääntökirjan 50.4. kohdan mukaan päätuomari voi oman harkintansa mukaan tuomita ottelurangaistuksen pelaajalle, joka päätuomarin tulkinnan mukaan piittaamattomasti vaarantaa vastustajaa taklaamalla polvella. Tällaisen piittaamattoman vaarantamisen perusteena ovat rikkeen vakavuus, kontaktin vakavuus, väkivallan aste ja teon yleinen moitittavuus.

Saadun selvityksen mukaan tilanteessa KeuPa HT:n pelaaja saa kiekon haltuunsa omalla puolustusalueellaan, jonka jälkeen hän lähtee nostamaan hyökkäystä ja pelaa kiekon ennen siniviivaa kohti vastustajan kenttäpäätyä. Välittömästi pelaajan luovuttua kiekosta, taklaa Hokin Joonas Savolainen tätä edestäpäin tulevalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen mukaan on kuitenkin selvää, että taklaus suoritetaan polvi edellä / levitettynä niin, että taklauksessa Savolaisen polvi osuu nimenomaisesti vastustajan jalkaan. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama polvitaklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä korostaa taklaavan pelaajan olevan lähtökohtaisesti aina vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan puhtaasti. Vaikka vastustajan pelaaja koittaa väistää juuri ennen taklausta, katsoo kurinpitoryhmä pelaajan laiminlyöneen edellä kuvatun huolellisuusvelvoitteen. Polvikontaktin voimakkuus huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon vaarantaneen vastustajaa siinä määrin piittaamattomasti, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Seuraamusharkinnassa on korottavana tekijänä huomioitu se, että merkittävin osa taklauksesta suoritetaan nimenomaisesti polvella. Seuraamusharkinnassa huomioidaan niin ikään polvitaklauksiin liittyvä huomattava loukkaantumisriski.

Edellä todettu huomioiden pelaajalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.



---
Published by: