RoKin Nicholas Canadelle yhden ottelun pelikielto

20.4.2022
RoKin Nicholas Canadelle yhden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä RoKin Nicholas Canadelle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Ketterän pelaaja on kiekollisena RoKin puolustuspään siniviivan tuntumassa. Häntä häiritsee takaapäin RoKin pelaaja pyrkien riistämään hiekon. Tilanteeseen tulee kolmantena pelaajana RoKin Nicholas Canade, joka taklaa edellä mainittua Ketterän pelaajaa. Taklaus suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta, ja se kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Saadun selvityksen perusteella taklaus osuu kuitenkin vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä on ottanut asian seuraamusharkinassa huomioon, ettei taklaavan pelaajan asento nouse merkittävästi taklaustilanteessa, ja että taklaava pelaaja hiljentää vauhtia ennen kontaktia. Kuitenkin tulee huomioida, että taklaava pelaaja tulee tilanteeseen kolmantena pelaajana, ja että taklaavalla pelaajalla olisi ollut tilanteessa aikaa ja tilaa huomioida taklaavan pelaajan matala ja siten haavoittuva peliasento. Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset sekä seuraamuskäytäntö huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä todetuin perustein RoKin Nicholas Canadelle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.


---
Published by: