Kiekko-Espoon Erno Hopposelle yhden ottelun pelikielto

5.4.2022
Kiekko-Espoon Erno Hopposelle yhden ottelun pelikielto

Kurinpitopäätöksen perustelu

Tilanteesta tuomittiin jäällä K-Espoon Erno Hopposelle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa Hokin pelaaja saapuu tavoittelemaan irtokiekkoa laidan tuntumaan K-Espoon puolustusalueella. Saavuttuaan kiekolle taklaa K-Espoon Erno Hopponen tätä. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Saadun selvityksen perusteella taklaus kuitenkin osuu vastustajaa ylävartalon ohella myös päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus ja siten rangaistava teko.

Kurinpitoryhmä katsoo taklaajan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Kurinpitoryhmä katsoo, että kyseisessä tilanteessa taklaavalla pelaajalla olisi ollut tila ja aika suorittaa taklaus sääntöjen sallimissa rajoissa. Vaikka taklaavan pelaajan vauhtia tilanteessa ei voida pitää erityisen kovana, on kurinpitoryhmä ottanut asian harkinnassa huomioon, että taklaava pelaaja selvästi ns. kasvaa kontaktiin, mikä osaltaan aiheuttaa taklausen osumisten myös päähän. Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvä seuraamuskäytäntö huomioiden katsoo kurinpitoryhmä teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus.

Edellä mainituin perustein Erno Hopposelle määrätään yhden (1) ottelun lisärangaistus.


toim. huom. Hopponen oli asetettu väliaikaiseen pelikieltoon ja näin ollen suoritti pelikieltonsa 4.4. Hokki - Kiekko-Espoo ottelussa.---
Published by: