KOOVEEn Vili-Jesper Koivulalle kahden ottelun pelikielto

29.3.2022
KOOVEEn Vili-Jesper Koivulalle kahden ottelun pelikielto

Taustaa

Tilanteesta ei tuomittu jäällä rangaistusta. Otteluvalvojan näkemyksen mukaan tilanteesta olisi tullut tuomita KOOVEE:n Vili-Jesper Koivulalle iso rangaistus ja pelirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Mestiksen kurinpitoryhmä on asettanut pelaajan väliaikaiseen pelikieltoon 26.3.2022.

Sovellettava sääntö, johtopäätökset ja seuraamus

Sääntökirjan 48 kohdan mukaan ei ole olemassa puhdasta taklausta päähän tai niskaan/kaulaan. Samaisen kohdan mukaan taklaavan pelaajan täytyy välttää osumasta vastustajan päähän tai niskaan/kaulaan. Jos osuman tuloksena on kontakti vastustajan päähän ja isku kohdistuu valtaosin päähän sekä tällainen osuma päähän oli vältettävissä, tämä ei ole sallittua. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan/kaulan alueelle kohdistuvat teot. Suomen Jääkiekkoliiton kauden 2021-22 sääntöpoikkeusten mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10), iso rangaistus ja pelirangaistus (5+PR) tai ottelurangaistus.

Tilanteessa TUTO Hockeyn pelaaja menee irtokiekolle laidan tuntumaan omalla puolustusalueella. Saavuttuaan kiekolle taklaa KOOVEE:n Vili-Jesper Koivula tätä painavalla taklauksella. Taklaus kohdistuu taklattavissa olevaan pelaajaan. Asiassa annetun näytön perusteella kurinpitoryhmä katsoo näytetyksi, että taklaus osuu vastustajan ylävartalon ohella myös tätä päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Ottaen huomioon, että taklaava pelaaja tulee tilanteeseen selkeästi kohotetuin käsin, katsoo kurinpitoryhmä teon olleen siinä määrin piittaamaton, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Asian seuraamusharkinnassa on Mestiksen kurinpitolinjausten mukaisesti otettu huomioon nimenomaisesti se seikka, että taklauksessa pelaaja ns. kasvaa kontaktiin ja suorittaa sen kohotetuin käsivarsin, mikä on omiaan tekemään taklauksesta vaarallisen.

Edellä todetuin perustein KOOVEE:n Vili-Jesper Koivulalle määrätään kahden (2) ottelun lisärangaistus.


---
Published by: