Kiekko-Espoon Juuso Hämäläiselle kolmen ottelun pelikielto

10.3.2021
Kiekko-Espoon Juuso Hämäläiselle kolmen ottelun pelikielto

Kiekko-Espoon Juuso Hämäläiselle on määrätty kolmen ottelun pelikielto pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Sovellettava sääntö

Sääntökirjan 124 kohdan mukaisessa pään tai niskan alueelle kohdistuvan taklauksen määritelmässä todetaan seuraavasti: Ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän. Pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Tämä sääntö syrjäyttää kaikki vastaavat pään ja niskan alueelle kohdistuvat teot paitsi tappeluun liittyvät.

Edelleen sääntökirjan 124 ii kohdan mukaan pelaajalle, joka kohdistaa taklauksen vastustajan pään tai niskan alueelle, voidaan myös tuomita joko iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

Johtopäätökset ja seuraamus

Tilanteessa KOOVEE:n pelaaja ottaa puolustusalueella vastaan ns. pakki-pakki –syötön. KOOVEE:n pelaajan pelattua kiekon eteenpäin taklaa K-Espoon Juuso Hämäläinen tätä painavalla taklauksella. Taklaus suoritetaan taklattavissa olevaan pelaajaan, ja se suoritetaan hyväksyttävästä suunnasta. Asiassa esitetyn näytön perusteella kurinpitoryhmä katsoo kuitenkin näytetyksi, että ylävartaloon kohdistuvassa taklauksessa Hämäläisen olkavarsi osuu vastustajaa päähän. Näin kyseessä on edellä kuvatun sääntökohdan tarkoittama päähän kohdistunut taklaus, ja siten rangaistava teko.

Kuten edellä kuvatussa sääntökohdassa todetaan, ei ole sellaista tekoa, kuin puhdas taklaus päähän. Kurinpitoryhmä katsoo taklaavan olevan lähtökohtaisesti vastuussa siitä, että taklaus suoritetaan sääntöjen sallimissa rajoissa. Tässä tapauksessa pelaajan voidaan katsoa laiminlyöneen edellä kuvatun huolellisuusvelvoitteen. Päähän kohdistuneen iskun voima huomioiden kurinpitoryhmä katsoo teon olleen siinä määrin piittaamaton ja vaarallinen, että siitä tulee tuomita ottelurangaistus. Kurinpitoryhmä on ottanut Mestiksen kurinpitolinjausten mukaisesti seuraamusharkinnassa korottava tekijänä huomioon, että taklaavan pelaajan asento nousee aavistuksen kontaktissa, mikä osaltaan aiheuttaa taklauksen osumisen nimenomaisesti vastustajaa päähän. Niin ikään tulee huomioida, että vastustaja on joutunut loukkaantunut ja joutunut jättämään pelin kesken taklauksen seurauksena.

Edellä todettu sekä Mestiksen päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvät kurinpitolinjaukset ja seuraamuskäytäntö huomioiden pelaajalle määrätään kolmen (3) ottelun lisärangaistus.

Kaikki ottelut, jotka pelaaja on ollut väliaikaisessa pelikiellossa väliaikaiseen pelikieltoon määräämisen ja kurinpitopäätöksen välissä lasketaan osana kärsittävää pelikieltoa.


---
Published by: