Tukitoimet Mestiksen elinvoiman turvaamiseksi

26.3.2020
Tukitoimet Mestiksen elinvoiman turvaamiseksi

Tukitoimet Mestiksen elinvoiman turvaamiseksi

Mestis-seurat, Mestis-hallitus ja Suomen Jääkiekkoliitto ovat koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen laatineet yhdessä Mestistä koskevat tukitoimet, joiden tarkoituksena on mahdollistaa sarjan jatkuvuus haastavissa ja nopeasti muuttuvissa olosuhteissa ilman vakavia toimintahäiriöitä.

- Tämän hetken arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo.

Noin miljoonan euron tukitoimet koostuvat useista eri toimenpiteistä: säästöistä ja uusien tulovirtojen kanavoimisesta seuroille. Ne sisältävät muutoksia muun muassa sarjajärjestelmään, pelaamistapaan ja kokoonpanosääntöihin. Lisäksi toimenpiteet sisältävät suoraa rahallista tukea seuroille ja entistä vahvempaa yhteistyötä markkinoinnin, taustatoimintojen ja yhteisostojen saralla. Toimenpiteet sisältävät myös säästötoimenpiteitä kaikille seuroille.

Sarjalle on perustettu myös poikkeavia olosuhteita varten erillinen reagointirahasto. Rahastoa on mahdollista käyttää kauden aikana muuttuvan tilanteen hallitsemiseen.

Sarjajärjestelmän osalta Jääkiekkoliiton liittohallitus on päättänyt, että Mestiksen joukkuemäärä pyritään kasvattamaan tulevalla kaudella 14:ään joukkueeseen. Kahta lisäpaikkaa tarjotaan Suomi-sarjan välieriin selvinneille joukkueille lisenssimenettelyn kautta. Jos hakijoita on enemmän kuin kaksi, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa ja määrittää heille oikeuden hakea lisenssiä. Tällä toimenpiteellä turvataan sarjan jatkuvuus siinäkin tapauksessa, että jokin seura joutuu kaikesta huolimatta luopumaan sarjapaikastaan.

Liittohallitus päätti myös, että epävakaasta tilanteesta johtuen Mestiksessä ei poikkeuksellisesti pelata karsintoja kaudella 2020-2021. Liittohallitus totesi, että päätös karsintojen pelaamatta jättämisestä ja siitä seuraavan nousu- ja putoamismahdollisuuden poistumisesta on urheilun näkökulmasta katsottuna periaatteellisesti vaikea ja ei-toivottu. Tässä poikkeustilanteessa liittohallitus totesi sen kuitenkin välttämättömäksi seurojen taloudellisen paineen helpottamiseksi.

Päätöksen tehdessään liittohallitus myös korosti, että päätös karsintojen pelaamatta jättämisestä koskee vain tulevaa kautta ja että liittohallitus tulee tekemään päätöksen kauden 2022-23 joukkuemäärästä viimeistään ensi kauden loppuun mennessä.

Jokaisella joukkueella tulee olla tulevalla kaudella vähintään kolme U20-ikäistä kenttäpelaajaa per peli. Tähän kiintiöön ei lasketa maalivahteja.

Lisäksi tulevan kauden otteluohjelmassa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota matkakulujen pienentämiseen ja ottelutuottojen optimoimiseen.

- Jokaisessa kriisissä piilee aina myös mahdollisuus. On ollut ilo huomata, kuinka kaikki seurat ja Jääkiekkoliitto ovat yhdessä ja pyyteettömästi työskennelleet tämän yhteisen pelastuspaketin parissa tunteja säästelemättä. Lämmin kiitos koko Mestis-yhteisölle siitä kaikesta tuesta, joka seuroille on osoitettu näinä vaikeina aikoina muun muassa Mestis Playon-kampanjan kautta, Aro kiittelee.


---
Published by: