Perjantaina käynnistyvän karsintasarjan ennakko

Karsintasarjassa Hokki, JYP-Akatemia, IPK, Ketterä ja JHT pelaavat kaksinkertaisen sarjan keskenään. Karsintasarjan kaksi parasta pääsevät ensi kaudeksi Mestikseen, kolme huonointa jatkavat ensi kaudella Suomi-sarjassa. Karsinnat alkavat perjantaina 17.3. ja viimeinen kierros pelataan 1.4.

Hokki

Tiiviiseen puolustuspeliin nojaava Hokki joutui juuri ja juuri mukaan karsintasarjaan. Runkosarjan viimeisessä pelissä se onnistui kaatamaan TUTO Hockeyn kotikentällään, mutta se ei riittänyt. Myös RoKi nappasi kolme pistettä viimeisestä pelistään, ja näin Hokin tie vei karsintasarjaan heikomman maalieron vuoksi.

Maalivahtipeliin ei Hokin homman pitäisi kaatua. Vahvan kauden pelannut Sami Väliharju oli runkosarjassa torjuntapörssin kolmas torjuntaprosentilla 91,88%. Joukkueen parhaan pistemiehen tittelin vei loistokauden pelannut puolustaja Risto Mattila. Varsinkin ylivoimalla Mattila on elementissään. Yli puolet kauden pisteistä 26-vuotiaan Mattilan pisteistä syntyi ylivoimalla.

Kannustuksesta homma ei myöskään jää varmasti kiinni. Siitä pitää jo yksinäänkin huolen Mestiksen kovimmaksi kannattajaksi valittu Hannu Huurinainen, joka jaksaa tsempata joukkuetta pelistä toiseen. Kajaanin sydämellisestä hahmosta on tulossa Mestiksen sivuille pidempi henkilökuva vielä tämän kauden aikana!

Kapteeni: Niklas Näppi

Parhaat pistemiehet runkosarjassa:

Risto Mattila (P) 46 ottelua, 9+24=33

Markus Korkiakoski (H) 42 ottelua, 9+18=27

Niklas Näppi (H) 34 ottelua, 10+16=26

Joni Piipponen (H) 30 ottelua, 14+9=23

Timo Hiltunen (H) 44 ottelua, 10+12=22

Päävalmentaja Jari Laukkanen:

Miten joukkue on käsitellyt runkosarjan pettymyksen?

"Runkosarjassa on jouduttu pitämään palavereja monista eri asioista, kun tulokset eivät olleet mitä on odotettu. Lauantaina, kun asia konkretisoitui, niin koppi oli hyvin hiljainen pelin jälkeen. Otimme muutaman päivän happea ja sen jälkeen olemme alkaneet valmistautua tuleviin peleihin. Nyt olemme menneet ihan normisysteemeillä, mitä teimme jo runkosarjassa."

Mihin asioihin kiinnitätte pelillisesti erityisesti huomiota karsintoja silmällä pitäen?

"Olimme Mestiksen runkosarjassa erittäin kurinalainen ja hyvä joukkue puolustamaan. Taisimme kolmanneksi vähiten päästää maaleja kaikista joukkueista. Meidän vahvuus kulkee varmasti puolustuksen kautta, ja kyllähän joukkueen pitää aina lähteä pelaamaan näitä pelejä vahvuuksien kautta."

Mitä tiedätte etukäteen JHT:sta ja Ketterästä?

"Ennen tätä viikkoa ne eivät ole olleet ajatuksissa. Nyt meidän valmennuksen tehtävä on ollut ottaa vähän heistä selvää. Ketterä on erittäin kokenut joukkue. Heillä on paljon 80-luvulla syntyneitä pelaajia. Ikärakenne on varmasti ihan erityyppinen, kuin esimerkiksi monella Mestis-joukkueella. JHT taas on ikäjakaumaltaan hyvin samanlainen, kuin mitä Mestis-joukkueet ovat. Pelit näyttävät enemmän minkälaista peliä mikäkin joukkue pelaa.

Olemme seuranneet, miten esimerkiksi Ketterä on oman Suomi-sarjataipaleensa hoitanut. On selvä homma, että noin moni voitto on vahvan luonteen merkki. Siellä ei varmasti muutaman voiton jälkeen lähdetä haihattelemaan yhtään mitään."

JYP-Akatemia

JYP-Akatemia oli tällä kaudella Mestiksen runkosarjan 12. Jyväskyläläiset taistelivat pitkään karsintasarjaa vastaan ja hävisikin lopulta paikan kympin sakissa vain maalierolla. Omiin tulevaisuuden nimiinsä vahvasti nojaava joukkue on yksi vahvimmista ehdokkaista ensi kauden Mestikseen.

Akatemian otteista on puuttunut tasaisuus tällä kaudella. Hyvänä esimerkkinä toimii kauden avauspelit. Joukkue voitti neljä ensimmäistä peliään, joita kuitenkin seurasi kaksi murskatappiota Hermekselle ja SaPKolle. Tasaisuutta on löydyttävä, mikäli Jyväskylässä halutaan pelata Mestistä ensi kaudellakin.

Nuoren joukkueen liiderinä toimii kapteeni Riku Pitkänen. 25-vuotias sentteri palasi täksi kaudeksi takaisin Jyväskylään kahden Mikkelissä ja Keuruulla vietetyn kauden jälkeen. Kotiinpaluu on sujunut mitä mainioimmin, kun tehopisteitä 48 peliin syntyi komeat 37.

Kapteeni: Riku Pitkänen

Parhaat pistemiehet:

Riku Pitkänen (H) 48 ottelua, 11+26=37

Waltteri Lehtonen (H) 43 ottelua, 15+21=36

Arttu Likola (H) 30 ottelua, 14+14=28

Taavi Tiala (H) 50 ottelua, 12+14=26

Henri Niemi (H) 43 ottelua, 7+18=25

Päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi:

Miten joukkue on käsitellyt runkosarjan pettymyksen?

"Pelasimme äärimmäisen nousujohteisen sarjan. Marginaalit olivat tänä vuonna todella pienet. Pitää muistaa, että jäimme ainoastaan seitsemän pistettä playoff-paikasta. Voittojen määrässä olisimme olleet kymmenensiä sarjassa. Meillä oli hyvä kausi sillä tavalla laskettuna."

Mihin asioihin kiinnitätte erityisesti huomiota karsintoja silmällä pitäen?

"Lähtökohta on se, että meidän pitää pystyä puolustamaan laadukkaasti. Oikeanlainen tiivis puolustaminen on ydinasia."

Mitä tiedätte JHT:sta ja Ketterästä?

Kaikki ottelut ovat nähtävillä videoilla ja kaikki tieto on saatavilla. Yritämme poimia niistä oleelliset asiat. Iso asia on se, että oma pelaaminen on siinä kuosissa, että pystymme toimimaan itse laadukkaasti."

IPK

Täksi kaudeksi Mestikseen nousseen IPK:n joutuminen karsintoihin oli selvillä jo hyvissä ajoin. Loppukaudesta ryhtiliikkeen ottanut IPK jäi lopulta yhdeksän pisteen päähän 10.sijasta. Joukkue keräsi kolmen pisteen voittoja yhtä paljon, kuin 10.sijalle päätynyt RoKi ja yhden enemmän, kuin yhdeksän pistettä kerännyt Hokki. Jatkoaikapisteitä kuitenkin kertyi huomattavasti vähemmän, jonka johdosta IPK:n tulokseksi jäi viimeinen sija runkosarjassa.

Tällä kaudella parhaan pistemiehen kultakypärää on kantanut Aatu Hämäläinen. 2010 TPS:n paidassa Kanada-maljaa nostellut kokenut laituri on joukkueen hyökkäyspelin sielu. Hämäläinen sai loppukaudesta hyvin tukea siirtorajalla hankitulta latvialaishyökkääjä Ainars Podzinsilta, joka teki mm. JYP-Akatemiaa vastaan helmikuussa tehot 3+2.

JHT ja Ketterä ovat IPK:lle tuttuja joukkueita jo viime kaudelta. Se saattaa olla IPK:lle etu Hokkiin ja JYP-Akatemiaan nähden.

Kapteeni: Juha Virtanen

Parhaat pistemiehet runkosarjassa:

Aatu Hämäläinen (H) 50 ottelua, 9+27=36

Juha Virtanen (H) 50 ottelua, 10+17=27

Janne Pälve (P) 36 ottelua, 4+17=21

Niko Putkonen (H) 49 ottelua, 9+10=19

Aleksi Hämäläinen (H) 32 ottelua, 6+12=18

Päävalmentaja Janne Sinkkonen:

Miten joukkue on käsitellyt runkosarjan pettymyksen ja valmistautunut karsintasarjaan?

"Meillä oli sen verran ajoissa tieto, että minun aikanani karsinta on ollut koko ajan läsnä. Jossain vaiheessa se tietenkin konkretisoitui. Kausi on ollut totta kai pettymys, kun se jatkuu näissä peleissä. Nyt pääsemme kuitenkin pelaamaan tosipelejä. Hieno kevät tulossa sitä kautta ja tehdään siitä vielä parempi kevät."

Mitä tiedätte JHT:sta ja Ketterästä?

"Meillä on A-nuorten valmentaja katsonut ensimmäisen kierroksen Ketterää ja saimme sieltä raportit. Toiselta kierrokselta olemme katsoneet, niin JHT:n kuin Ketterän pelejä. Meidän seurahan pelasi viime kaudella Suomi-sarjaa, niin sieltä on tietynlainen tuntemus joukkueista, niiden kaukaloista ja pelaajista. Olemme pyrkineet saamaan laajasti tietoa ja nauhoja on kelattu."

Hankitte loppukaudesta latvialaisen Ainars Podzinsin, joka on ollut tehokas. Minkälainen pelaaja on kyseessä?

"Vähän epätyypillinen slaavikiekkoilija siinä mielessä, että tekee kovasti töitä molempiin suuntiin. Erittäin iloinen ja positiivinen tyyppi. Hän on ollut iso apu meidän joukkueelle."

Ketterä

Imatran Ketterä on pelannut äärettömän kovan kauden Suomi-sarjassa. Kovia panostuksia tehneellä Ketterällä on allaan historialliset 31 voittoa putkeen tällä hetkellä. Imatralla kaikki tähtää Mestis-nousuun.

Ketterällä on kokoonpanossaan Suomi-sarjatasolle harvinaisen kovia pelimiehiä. Esimerkiksi kapteeni Jarno Lippojoki on käynyt kauden aikana lainalla pelaamassa Liigassa SaiPan riveissä, tehden yhden maalinkin. Lisäksi jo runkosarjassa tuhoja tehnyt Jesse Juntheikki on näyttänyt olevansa myös ratkaisupeleissä lyönnissä.

Ketterän menestys on nostanut jääkiekon kiinnostavuutta koko Imatralla. Joukkueen lisäksi myös yleisö janoaa nousua Mestikseen, eikä peleistä varmasti puutu tunnelmaa. Ketterän iskukyky on varmasti huomioitu isosti myös Mestis-joukkueissa. Ketterän suurimpana haasteena on pelinopeuden saaminen samalle tasolle Mestis-joukkueiden kanssa.

Kapteeni: Jarno Lippojoki

Parhaat pistemiehet pudotuspeleissä:

Jesse Juntheikki (H) 6 ottelua, 5+7=12

Rudolfs Maslovskis (H) 6 ottelua, 3+7=10

Tomi Iso-Mustajärvi (H) 6 ottelua, 1+5=6

Joona Jääskeläinen (H) 6 ottelua, 1+3=4

Renars Demiters (P) 6 ottelua, 0+4=4

Jarno Mensonen, Ketterä

Päävalmentaja Jarno Mensonen:

Teillä on 31 voittoa putkeen Suomi-sarjassa, miten se on näkynyt Imatralla?

"Joukkueen parissa tuosta 31 voitosta ei ole keskusteltu. Olemme menneet aina peli kerrallaan ja pyrkineet kehittämään peliä.

Meillä alkoi kaksi vuotta sitten tämä projekti ja onhan siinä ajassa muuttunut kaikki. Kaupunkilaiset ovat hyvin tässä takana. Tämä on iso juttu Imatralle. Melkoinen hype täällä on päällä."

Onko Suomi-sarjan pelit valmistaneet teitä tarpeeksi hyvin pelaamaan Mestis-joukkueita vastaan?

"Eivät ne ole valmistaneet millään lailla. Ne ovat kaksi eri sarjatasoa. Meillä on treenaaminen ollut keskiössä. Sieltä olemme hakeneet sitä, mitä tempo pitää olla Mestis-peleissä. Mestiksen ja Suomi-sarjan pelejä ei voi verrata ollenkaan. Se ei tarkoita, ettemmekö olisi valmiita. Niin kuin sanoin, olemme treenanneet todella paljon ja vaatimustaso on ollut tiukka. Hyvä treenaaminen on totta kai vahvistanut menestystä Suomi-sarjassakin."

Haluatko nostaa joitakin pelaajia esiin joukkueestanne? Ketä kannattaa seurata?

"Osa pelaa ylivoimaa, osa pelaa alivoimaa, joka jää julkisuudessa vähän pienemmälle huomiolle. Meillä on tehotilastoissa kuitenkin noussut aika tasaisesti jätkiä pinnalle. Meillä on varmaan on joukkue niin vahva, että en lähde ketään yksittäistä pelaajaa nostamaan esille."

JHT

Kalajoen Junkkarit Hockey Team, eli tuttavallisemmin JHT, lähtee Mestiksen karsintasarjaan mustana hevosena. Pieneltä paikkakunnalta tulevalla joukkueella on hyvät henkiset asetelmat lähteä sarjaan, kun se pääsee haastamaan isommat seurat melko paineettomasti.

Paperilla JHT kalpenee muille joukkueille, vaikka siltäkin löytyy muutamia Mestis-kokemusta vyöllään olevia pelaajia. Yksi näistä on joukkueen kapteeni Juho Joki-Erkkilä, joka on ollut Suomi-sarjan pudotuspeleissä vahvassa lyönnissä. Kahdeksaan peliin hyökkääjä on iskenyt tehot 3+6=9. Joki-Erkkilä mm. teki välierissä ratkaisevan maalin jatkoajalla Nokian Pyryn verkkoon, jolla JHT varmisti paikkansa karsintasarjassa.

Varsinkin kotijäällään JHT voi olla kova pala pureksittavaksi. Tunnelmaa Kalajoen jäähallista ei tule puuttumaan, sen takaa fanaattinen kotiyleisö.

Kapteeni: Juho Joki-Erkkilä

Parhaat pistemiehet pudotuspeleissä:

Henri Mustonen (H) 8 ottelua, 4+6=10

Juho Joki-Erkkilä (H) 8 ottelua, 3+6=9

Niklas Westerlund (H) 8 ottelua, 2+5=7

Ville Lehtonen (H) 8 ottelua, 2+5=7

Tommi Rintasalo (H) 8 ottelua, 4+2=6

Päävalmentaja Joni Petrell:

Millä aseilla lähdette haastamaan Ketterää ja Mestiksestä mukaan tulevia joukkueita?

"Ei auta muuta kuin omilla aseilla. Tässä vaiheessa kautta ei voi enää kauheasti mitään muuttaa. Tiettyjä asioita pitää vastustajista katsoa etukäteen, ja olemmekin jo katsoneet. Niihin pitää reagoida. Pääpaino on kuitenkin siinä, että olemme itse valmiit pelaamaan ja uskallamme pelata.

Samalla tavalla scouttasimme jo Suomi-sarjan pudotuspeleissä. Pitää katsoa millä tavalla vastustaja yrittää pelata ja minkälaisia maneereita heidän johtavilla pelaajilla on."

Teillä on ollut tiukkoja pelejä Suomi-sarjan pudotuspeleissä. Vieläkö virtaa riittää ja pelaajat ovat terveinä?

"Tässä on menty aika kovaa viime viikkoina, niin tämä viikko on enemmän huilattu. Loppuviikon lähestymme vähän normaalimmin tulevia pelejä. Virtaa pitäisi olla, tässä on aika paljon hommia tehty sen eteen poikien kanssa. En usko, että siitä ainakaan jää kiinni."

Onko Kalajoella näkynyt teidän menestys?

"Olen itsekin joskus pelannut Mestiksessä ja vähän valmentanutkin, enkä ole tämmöistä fiilistä ennen nähnyt missään. Ihan käsittämätön meteli ja fiilis peleissä. Ihan kuin menisi johonkin Keski-Eurooppaan pelaamaan. Sen verran on paikalliset löytäneet hallille ja uskaltavat pitää ääntä. Veikkaan, että siinä on Mestis-joukkueetkin vähän ihmeissään. Hullua jengiä katsomossa, se on tosi mahtava juttu."

Ensimmäinen kierros pelataan perjantaina 17.3. klo 18.30 alkaen:

Hokki - JYP-Akatemia

IPK - Ketterä

Kaikki matsit nähtävissä FANSEATISTA.

(Kuvat: Shaun Duncan)

Uusimmat uutiset

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next